Скандал вибухнув у російській армії, коли стало відомо, що солдати випадково відкрили вогонь по своїх побратимах під Очеретиним. Агресори зразу почали шарманку про те, що пора здавати фронт, бо це програшна війна. Вірячи, що вони атакували «зрадників з «РДК»», солдати опинилися в провальній ситуації.

У неділю Z-пропагандисти радісно розповсюдили відео та фотографії, демонструючи «перемогу» російських військових, але насправді загинули саме їхні соратники, одягнені у форму НАТО, зі знайденими при них російськими паспортами.

Через дві доби, правда стала відома: загиблі виявилися російськими військовими з 30-ї бригади. Один із них був ідентифікований за документами, які випадково потрапили у кадр відео: на мобільній камері було зафіксовано паспорт директора школи з Кемерово, який виявився одним із загиблих. Звісно, після такого провалу роспропагандистам терміново довелося вигадувати нову героїчну версію про те, що російська штурмова група загинула не від своїх дружніх вогнів, а нібито в бою із ЗСУ.

У зв’язку з цим миттєво спалахнув скандал, а Z-пропагандисти почали терміново перевзутуватись і готувати нову версію про те, що російська штурмова група нібито загинула не від вогню своїх власних товаришів по службі, а в героїчному бою з ЗСУ.

Крім того, журналіст Юрій Бутусов пише: «Два дні росіяни радісно біснувалися в коментарях, раділи ліквідаціям і обзивали їх останніми словами. Але раптом з’ясувалося, що загиблі виявилися російськими військовими з 30-ї бригади», – зауважив він.

Після того, журналіст додав: «Але найбільший кайф, що перші радісні пости, де загиблих росіян називали «зрадниками з РДК» і знущалися з їхньої смерті, Z-канали навіть не стерли. На каналі у Соловйова «ексклюзив» висить і досі. Не пропадати ж добру! Тим більше, що Соловйову начхати на житті якихось там російських холопів. Чим більше їх згноблять у штурмах – тим йому веселіше. Більше контенту», – підсумував Бутусов.

Це не перший випадок, коли російські військові вбивають своїх же товаришів по службі помилково. Раніше надходила інформація про те, як артилерійське з’єднання переплутало координати та розбило свої ж позиції. Також російська авіація скидала бомби, підриваючи підрозділи ЗС РФ.

Однак, за словами військово-політичного аналітика з групи «Інформаційний опір» Олександра Коваленка, в Росії є достатньо ресурсів лише для того, щоб компенсувати збільшені втрати, які відбулися останнім часом.

“На початку 2023 року середній показник мобілізації, не примусової, становив десь 20-25 тисяч людей на місяць, а з початку 2024 року цей показник становить уже близько 30 тисяч. На перший погляд, зростає, але зростають і втрати. Нині середній рівень втрат у російських окупаційних військ — близько 28 тисяч людей на місяць. Тобто що таке місячна мобілізація? Це компенсація втрат. Ну, плюс кілька тисяч. У той час як піхотна компонента все більше і більше превалює практично при всіх наступальних діях, через що й зростають втрати”, – оцінив ситуацію Коваленко.

Він зауважив, що при цьому втрати збільшуються набагато швидше, ніж мобілізація, що змусить Кремль спробувати мобілізувати весь доступний ресурс не тільки на території РФ, а й на тимчасово окупованих українських територіях. До того ж у російську армію охоче вербують громадян інших країн – з Непалу, Сирії, Іраку й Сомалі.

“Попри все, вони ще й змушені будуть проводити загальну мобілізацію, яку назвуть частковою. Після інавгурації Путіна, я думаю, цей процес буде запущено, оскільки людського ресурсу із нинішнім рівнем мобілізації їм критично не вистачає”, підсумував військовий експерт.