• Головна
  • "Дискримінація однозначно була": не вщухає скандал щодо вимагання грошової застави у переселенців у Тернополі
10:27, 24 квітня

"Дискримінація однозначно була": не вщухає скандал щодо вимагання грошової застави у переселенців у Тернополі

"Дискримінація однозначно була": не вщухає скандал щодо вимагання грошової застави у переселенців у Тернополі

Представниця уповноваженого з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України Ольга Алтуніна прокоментувала Суспільному конфлікт між родиною переселенців та Тернопільською обласною бібліотекою для дітей.

Нагадаємо, переселенка з Харкова Катерина Посохова на своїй сторінці у Фейсбуці, 17 квітня, написала, що в Тернопільській обласній бібліотеці для дітей їй сказали заплатити заставу за книжки в розмірі 600 гривень. Бібліотекарі кажуть, гроші не вимагали, а лише повідомили про правила книгозбірні.

За словами Ольги Алтуніної, про цей випадок вона дізналася з соцмереж.

"Я прочитала саму публікацію, потім зателефонувала нашому структурному підрозділу, який знаходиться в Тернопільській області. За їхньої інформацією, вони вже встигли відвідати бібліотеку. Тобто, ця інформація з’явилася зранку, а до обіду вони сходили в бібліотеку, провели моніторинговий візит та перевірили документи, які є в бібліотеці: їхній статут, положення про послуги. Також взяли пояснювальну записку від керівника бібліотеки щодо ситуації, яка відбулася. Звісно в посадовців бібліотеки була інша позиція, але фактично вона підтверджувала конфлікт, який відбувся в бібліотеці".

На запитання, чи була дискримінація, представниця уповноваженого з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України відповіла:

"Сто відсотків була дискримінація бо, відповідно до закону "Про захист прав внутрішньо переміщених осіб", то внутрішньо переміщенні особи користуються тими самими правами, які мають місцеві. Тому з них не мали права стягувати додаткові кошти аргументуючи це тим, що вони немісцеві. Вони не заплатили, можливо, але в мене є інформація, що вони оплатили ці гроші. Навіть, якщо вони не сплатили, то тільки через юридичну обізнаність батьків. Будь-яка інша людина не стала б вступати в конфлікт і пішла б на умови, які висунула бібліотека. Це людська сторона справи, я вважаю, що тут точно порушено права людей і дитини в тому числі".

Ольга Алтуніна каже, що є й юридична сторона в цій історії.

"Вона стосується незаконних дій керівника обласної бібліотеки. Що саме? В законні "Про бібліотеку та бібліотечну справу" написано, що саме статут цього закладу має передбачати норми про можливість того, що бібліотека буде брати заставу за видачу книжок, але статуту не було в наявності навіть на сайті. Він був в паперовому вигляді в бібліотеці. Ми змусили працівників викласти його в загальний доступ, на сайт бібліотеки. Сьогодні він там є та його можуть всі вивчити. Також працівники пред’явили інструкцію про порядок застосування оплати за книжки, але вона була не підписана, без дати і, фактично, дублювала вимоги постанови, яка багато років тому вже втратила чинність. З цього можемо зробити висновок, що дії керівника бібліотеки були незаконними, працівники виконували незаконні вимоги свого керівника".

За її словами, зважаючи на те, що обласна бібліотека для дітей належить Тернопільській обласній раді, але знаходиться в галузевому підпорядкуванні саме департаменту культури Тернопільської ОВА, то омбудсмен направив лист на ім’я голови ОВА з вимогою перевірити дії працівників та зробити висновки.

"Сьогодні сказати, чим закінчилася історія та чи перевірило керівництво законність дій своїх підлеглих ще не можу. Думаю, що в нас ще є час".

На запитання кореспондентів Суспільного, чи надходили скарги про дискримінацію переселенців на Тернопільщині, Ольга Алтуніна сказала:

"По Тернополю — це перший випадок. Раніше таких випадків не було, були по Івано-Франківщині, Житомиру. Такі факти рідко, але бувають. Від Тернополя перший такий випадок і дуже шкода, якщо чесно. Соромно за посадовців, що вони вчиняють такі дії до людей, які постраждали від війни і мабуть ці люди забули, що йде війна і потрібно допомагати, бути гостинними".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#конфлікт #переселенці #бібліотека
ТОП новини
"Масштабне скасування бронювання наближається, названо перелік захворювань для відстрочок": повістки, ТЦК, мобілізація
"Потужний снігопад суне в ці області, навіть синоптики приголомшені прогнозом": де буде мороз у -8 градусів, дощ і гроза?
"Мобілізація українців із інвалідністю з 1 травня, названо перелік захворювань": повістки, ТЦК і скасування відстрочки
"Потужна негода суне в ці області, навіть синоптики приголомшені прогнозом": де буде мороз у -15 градусів, дощ і снігопад?
Оголошення
live comments feed...