Валерій Залужний, колишній командувач Збройних сил України, уже зовсім скоро розпочне роботу як посол у Великій Британії. Очікується, що ця процедура відбудеться протягом кількох тижнів. Про це повідомив радник Офісу президента України Михайло Подоляк. Подоляк підкреслив, що більшість процесів щодо призначення Залужного послом уже перебувають на завершальній стадії.

Подоляк підтвердив, що всі процеси офіційно завершені, і залишилося вирішити лише «деякі логістичні складові». Він також заявив, що агреман, попередня згода британської сторони, та інші протокольні процедури підготовлені й готові до реалізації.

«Я думаю, це питання вже декількох тижнів. Деякі логістичні складові ще треба вирішити» – заявив радник голови ОП.

Він також зазначив, що не бачить «політизації» навколо прізвища Головкома Залужного. Подоляк пояснив, що важливо говорити про відставки та нові призначення, але робити це, за його словами, треба спокійно і виважено.

«Треба спокійніше ставитися до будь-яких ротацій українських кадрів. Тому що війна – це все ж таки суттєве кризове явище і не всі витримують навантаження… І це нормальний процес для будь-якого здорового суспільства», – зауважив Подоляк.

Утім, на думку колишнього міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, який тоді коментував новопризначення, це не мало стати проблемою для британців. А от Залужному буде нелегко на новій посаді.

“Дипломатія — це насправді діяльність, наука про те, щоб говорити спільною мовою з друзями і з недругами, не втрачаючи своє. Щоб зберігати сенс взаємної поваги… я не кажу з ворогами, я кажу з недругами — розумієте різницю. І в цьому сенсі це дуже специфічна наука, специфічний підхід. Тобто там потрібно мати дуже виважену постать. Чи буде інтерес до особистості пана Валерія в Британії? Безумовно, буде. Чи буде йому там просто? Ні, буде дуже складно. Найімовірніше, в другій половині року там будуть вибори. Чи зміниться коаліція? Подивимося. Ці вибори накладаються на американські вибори”, — зазначив Клімкін.