У Кринках на лівому березі Херсонщини Сили оборони України змогли розширити плацдарм, незважаючи на те, що ворог сконцентрував там близько 130 тисяч особового складу.

Про це розповів у своєму телеграм-каналі оглядач групи «Інформаційний опір» Олександр Коваленко у своєму Telegram-каналі.

«Понад рік тому на лівому березі розпочався процес розширення плацдарму Сил оборони України за низкою локацій. Наразі російські окупаційні війська сконцентрували на цьому напрямі виключно підрозділи, які звикли вистрибувати з транспорту, що рухається в повітряному просторі з вигуком «Гойда!», а саме 337 та 338 ДШП 104 ДШД повітрянодесантних військ. Схоже, як і з Іванівським під Бахмутом, десантура намагається перетягнути на себе головну роль у вирішенні проблематики лівобережного села, щоб показати наскільки хороші безкрилі «літуни» поза загальним командуванням», — зазначив експерт.

Він додав, що лівобережна Херсонщина – це зона відповідальності найчисленнішої групи військ ЗС РФ у зоні бойових дій – «Дніпро».

Аналітик зазначає, що минуло вже більше року, як на лівому березі Дніпра, у Херсонській області, Сили оборони України почали розширення плацдарму. За його даними, на цьому напрямку сконцентровані певні підрозділи російської армії. Зокрема, два десантні полки 104-ї десантної штурмової дивізії РФ. Як зазначає Коваленко, Кринки — саме та локація, яка якнайкраще демонструє те, на що здатні російські об’єднані війська за наявності домінуючої компоненти, але в умовах нестандартної протидії противника.

На сьогодні ворог сконцентрував тут: 130 тисяч людей; близько 700 танків; близько 2000 ББМ близько 1100 ствольної артилерії та 250 РСЗВ.

Олександр Коваленко зазначив, що ЗС РФ таким потенціалом не змогли взяти під свій контроль Кринки, а минулого місяця Сили оборони не лише змогли утримати плацдарм, а й розширити його.

«Наприклад, у середині лютого СОУ розширили плацдарм від приватної забудови до музею Остапа Вишні. До кінця березня титанічними зусиллями в максимально несприятливих умовах наші підрозділи вийшли на захід від музею до теплиць. Плацдарм розширюється. Якими силами та якою ціною? У свободи ціни немає, є лише пам’ять та повага тим, хто її заплатив. На віки», — зазначив Олександр Коваленко.

На лівому березі Дніпра в Херсонській області вже тривалий час відбуваються бої — російські окупанти намагаються вибити підрозділи ЗСУ із зайнятих позицій. Ця територія, а також частина Запорізької області — зона відповідальності Сил оборони півдня України. 22 квітня на Оріхівському напрямку окупанти здійснили три штурми: два — у районі Старомайорського і один — у районі Роботиного. На лівобережжі Дніпра, на тимчасово окупованій Херсонській області, було сім штурмів у районі Кринок.

Загалом за той самий період на зазначених двох напрямках поменшало на 99 окупантів і 58 одиниць озброєння та військової техніки. Зокрема, 23 одиниці автобронетехніки, 12 гармат, три міномети, п’ять БпЛА, з них три — типу «Mavic» і дві — типу «Ланцет». Пущено на металобрухт дві станції радіоелектронної боротьби «Поле-21», 11 аерофотостанцій, камеру відеоспостереження та човен противника.

Нагадаємо, що бійці 35-ї бригади морської піхоти Збройних сил України встановили прапор України в н.п. Козачі Лагері на лівобережжі Херсонської області.

«Хлопці з 35-ї бригади морської піхоти вручну встановили прапор на водонапірній башті в населеному пункті Козачі Лагері на лівому березі Херсонської області», — написав він.

За словами офіцера, російські загарбники отримали наказ терміново зняти прапор «будь-якими методами». Наразі Козачі Лагері мають статус тимчасово окупованого населеного пункту. Село знаходиться на відстані близько 10 км від н.п. Кринки, над яким окупанти безуспішно намагаються встановити контроль.