Багато українців обирають не легалізувати свої стосунки. Пара може проживати разом і не реєструвати офіційно спільне життя. Однак це може призвести до проблем, зокрема, у випадку смерті одного з партнерів, коли інший може втратити право на спадщину. Розповідаємо, що приготувало законодавство цивільним партнерам.

На своїй сторінці в Instagram адвокат Мар'ян Савчук розповів, як українцям заявити про свої права на майно цивільного партнера. Оскільки законодавство не містить чіткого визначення цивільного шлюбу, зробити це можливо лише за певних умов.

Спадщина. Фото з інтернету

"У народі цивільною дружиною чи чоловіком називають людей, якщо вони проживають разом, мають спільний побут та взаємні права та обов'язки, але не зареєстрували шлюб у вставленому порядку. Тобто вони не мають свідоцтва про шлюб", — каже Савчук.

Такі партнери є співмешканцями і не мають свідоцтва про шлюб. Тож спадщину можна лише відсудити. Факт сумісного життя встановить суд. Для цього треба прожити разом не менше п’яти років. Та й то цивільний партнер отримає спадщину лише у четверту чергу.

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

"Якщо немає заповіту, у якому спадкоємцем значиться цивільна дружина чи цивільний чоловік, то вони матимуть право отримати спадщину тільки після того, коли від неї відмовляться або її не приймуть діти, інші з подружжя, батьки, рідні сестри та брати спадкодавця чи його бабуся і дідусь, і навіть рідний дядько та тітка", — зазначає адвокат.

Отже найкращою гарантією збереження майнового благополуччя у майбутньому є реєстрація шлюбу.

Те саме стосується і житлової площі. Якщо покійний не склав заповіт, його спадкоємцями стають родичі найближчої черги. Насамперед, це діти, батьки та законна дружина або чоловік. Друга черга: рідні брати і сестри, бабусі чи дідусі. Далі право на спадщину мають тітка або дядько. І а останню чергу - члени родини, які проживали зі спадкодавцем понад п’ять років.

Раніше портал Знай повідомляв, що Доведеться жити на одну пенсію: кого зі стареньких залишать без доплат і надбавок

Нагадаємо, Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку