ЗСУ відкинули окупантів під Тернами та деокупували територію. Сьогодні рано вранці військовослужбовці Сил оборони відбили атаку російських окупантів у районі вільного села Терни на північному сході Донецької області, що припадає на Лиманський або Кремінський напрямок. Про це повідомив блогер і боєць 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар» 5-ої бригади Збройних сил України, Станіслав Бунятов (Осман), у своєму Телеграм-каналі «Говорять Снайпер».

https://youtu.be/wIq-ky2Jwno

Він оприлюднив фотографії з результатами роботи наших захисників, зроблені безпілотним літальним апаратом.

«Бачимо знищений чи пошкоджений ворожий танк з протимінним тралом та щонайменше сім мертвих інтервентів.», — повідомив військовослужбовець.

Водночас надскладна ситуація складається в напрямку Часового Яру. Заступник командира 2-го штурмового батальйону 5-ї окремої штурмової Київської бригади ЗСУ Олексій Тарасенко сказав в ефірі телемарафону, що в російських окупантів вкрай мало шансів на успіх по захопленню Часового Яру до 9 травня і загалом.

«Противник кожного дня намагається атакувати на всіх напрямках поблизу Часового Яру, південніше міста, вздовж шосе, намагається повністю захопити селище Іванівське. В основному без просування», — зазначив він.

Також він розповів, що противник тисне піхотними групами, іноді застосовує бронетехніку – кілька БМП та один – два танки .

«Наразі лінія фронту відносно стабільна і підрозділи ЗСУ не мають жодної ділянки, де ворогу вдалося вклинитися і суттєво змінити наше бойове шикування», — наголосив Тарасенко.

Тарасенко розповів, що противник активно намагається перешкодити заходу на позиції бійцям Сил оборони, зокрема, за допомогою використання нічних FPV-дронів. Ворог націлено прагне ускладнити логістику для виснаження українських військових та, очевидно, здійснити значне просування хоча б у певному напрямку. За його словами, противник робить все можливе, використовуючи всі доступні вогневі засоби та методи загальновійськового бою, щоб підтримати свою піхоту.

Видання The Wall Street Journal пише, що українські війська, які значно поступаються російським за чисельністю і озброєнням, намагаються утримати Часів Яр достатньо довго, щоб дочекатися свіжої зброї зі США.

«На кожен артилерійський снаряд, випущений Україною, Росія випускає 10, і солдати кажуть, що співвідношення стає дедалі гіршим. На лінії фронту, яка пролягає полями і селами на схід від Часів Яру, росіяни несуть важкі втрати, але неухильно просуваються вперед. Усередині міста Москва знищує будівлі, в яких могли б сховатися українці, використовуючи ту саму стратегію, яку Росія застосувала в Бахмуті, за винятком того, що планерні бомби дозволяють їм робити це набагато швидше в Часовому Ярі», — пише видання.

Видання пише, що небо над містом наповнене російськими безпілотниками. Військові машини, що працюють навколо Часів Яру, обладнані засобами РЕБ. Незважаючи на це, машини зупиняються за кілька кілометрів від лінії фронту, щоб висадити солдатів, які пробираються туди пішки.

Водночас українські військові, командири і штурмовики впевнені, що багато з проблем на фронті будуть вирішені після поповнення запасів артилерійських боєприпасів. За їхніми словами, за умови більшого артилерійського прикриття вони також зазнаватимуть менших втрат, що допоможе зменшити дефіцит живої сили.

Зазначають, що якщо Україна втратить місто, то ворог отримає вогневий контроль над Дружківкою, Краматорськом та Костянтинівкою.