Залужний, ймовірно, не лише може стати нашим найкращим послом та спасителем ЗСУ, але й підсидіти самого прем’єра Великобританії та зайняти крутіший пост.

Британці сильно ризикували, коли оголосили новий пакет допомоги для України — і назвали його найбільшим, тому що з приходом Валерія Залужного, вони зрозуміють масштаби війни в Україні і усвідомлять, що ще ой, як багато над чим треба працювати. Нинішня еліта Лондона сильно не дотягує до рівня екс-Главкома та не розуміється в військовій справі так, як наш Гетьман.

Деталями поділився екс-міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

«Коли приїде Залужний і поділиться своїми знаннями про те наскільки складна ця війна і наскільки ми потребуємо допомоги, саме тоді Британія зрозуміє чого ми конкретно потребуємо. Цю розмову не могли вести коли він був Головнокомандувачем Збройних Сил, однак зараз у нього буде можливість говорити відкрито, яким чином треба перемогти Росію», — заявив експерт.

Наша основна задача полягає в тому, щоб новий посол мав можливості для того, аби набути не тільки постійної участі і присутності та впливових зустрічах, а й щоб він міг гордо відзвітувати, що з того моменту як він приїхав, допомога Україні — виросла.

«Британія і так постачає зараз приблизно 3 млрд фунтів стерлінгів на рік, це приблизно 4 млрд доларів США. Насправді, це серйозні кошти. Я так розумію, що Лондон може стати таким «європейським хабарем» з координації військової допомоги Україні за участю Валерія Залужного», — повідомив Пристайко.

Велика Британія — це незалежна від НАТО структура, до якої нещодавно ще входили дві країни, які не були членами Альянсу. Зараз вони мають свій фінансовий фонд, приблизно мільярд 200 млн фунтів стерлінгів, які вкладали ці 10 Північноєвропейських країн.

“І ця допомога керувалась безпосередньо Великою Британією, ці кошти роздавались компаніям, які виробляли озброєння (як іноземним, так і українським). Нашій країні дуже потрібна дана допомога, це гроші є додатковими і вони керуються нашим безпосереднім та одним із найкращих партнерів», — розповів експерт.

Пристайко пояснив, що ми можемо розраховувати, що ці гроші дійдуть до нас в тому вигляді, якому нам потрібно. І основна задача нинішнього посла, Валерія Залужного — спрямувати цю допомогу в найбільш потрібний нам напрямок.