Журналіст та незалежний експерт Іван Киричевський в колонці для українського каналу написав, що , російські нападники зазнають суттєвих втрат з артилерії – щонайменше по 30, а то й по 40 артилерійських систем за добу. Востаннє такі показники по «викошуванню» ворожої артилерії були влітку минулого року, під час тодішнього контрнаступу ЗСУ.

Також Іван Киричевський відзначив, що найгарячішими точками на фронті залишається Авдіївський напрямок, а саме Бердичі та Очеретине, де наші воїни дають гідну відсіч росіянам.

Бахмутський напрямок – тут ворог переніс свої зусилля знову на Білогорівку в Луганській області, та Іванівку і Кліщіївку біля самого Бахмуту. Бійці ЗСУ стійко тримають оборону, попри активну роботу російської авіації.

Новопавлівський напрямок – тут ситуацію можна окреслити так: наші бійці стримують російських нападників у боях за Новомихайлівку.

Також експерт підняв тему щодо допомоги від США, він нагадав, що сенат США схвалив законопроєкт про допомогу Україні. Тепер його має лише підписати Байден. 

Водночас видання Politico пише, що наразі нагальне питання полягає в тому, наскільки швидко будуть доставлені матеріальні засоби, зброя і боєприпаси, особливо артилерійські снаряди та системи ППО. Чи відбудеться все це в останній момент, напередодні очікуваного російського наступу в червні або липні, який, як побоюються українські командири, може пробити дірки на лінії фронту України? І якщо так, то що буде після?

Вказується, що все це частково залежить від того, скільки коштів було заздалегідь розміщено в Європі в очікуванні схвалення пакета Конгресом США: Пентагон давав позитивні сигнали про те, що він накопичує запаси перед голосуванням.

«Ми очікуємо, що пріоритетом буде артилерія (боєприпаси і стволи), а також системи протиповітряної оборони і ракети для поповнення запасів, виснажених нещодавніми російськими авіаударами, особливо по енергетичній інфраструктурі України», — зазначив аналітик Королівського інституту збройних сил у Лондоні Метью Савілл.

Проте, на його думку, навіть швидка доставка артилерійських снарядів не забезпечить негайного паритету, «але допоможе зменшити розрив», сприятиме для необхідного «підвищення бойового духу» та забезпечить «необхідні передумови для відновлення українських бойових сил і, що особливо важливо, для шансу домогтися прогресу наступного року».

«І тим не менше, цих поповнень запасів, як і раніше, буде недостатньо, щоб зробити щось більше, ніж допомогти Україні зміцнити свою обороноздатність перед імовірним наближенням російського шторму. І вже точно Україні не вистачить сил, щоб самій перейти в наступ», — констатували в Politico.

Там акцентували, що затверджений пакет містить лише 28 мільярдів доларів для прямих військових поставок з боку США, 13,9 мільярда доларів призначено для допомоги Україні у закупівлі обладнання на ринку, а 13,7 мільярда доларів виділено для закупівлі американських систем у приватного сектора.

«Що ж станеться після того, як цей пакет буде використано для відбиття російської атаки? І чи може Україна розраховувати на контрнаступ наступної весни?… На жаль, непередбачуваність поставок навряд чи покращиться через майбутні вибори як у США, так і в Європі. Насправді, вона може посилитися. Але в Києві сподіваються, що навіть якщо колишній президент США Дональд Трамп буде переобраний, Європа тепер має час підготуватися і зможе втрутитися, щоб заповнити дефіцит потреб України наступного року», — ідеться в публікації.