На ЗАЕС з кожним днем ситуація все критичніша, а провокації з кожним днем стають все частішими. Саме з цієї причини експерти заговорили про евакуацію. Однак коли саме її оголосять? Відповідь на це запитання дав опитаний експерт.

Найгірший сценарій для Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) з точки зору розміру зони, де перевищується річна ефективна доза для однорічних дітей у 10 мілізівертів, був розрахований Іваном Ковальцем, завідувачем відділу інформатики навколишнього середовища Інституту проблем математичних машин та систем НАН України.

Використовуючи систему підтримки прийняття рішень у випадку радіаційних аварій RODOS та опрацювавши 150 реальних метеорологічних сценаріїв, він прийшов до висновку, що дуже серйозні наслідки можуть відчути у радіусі до 20 кілометрів від атомної станції за напрямком вітру. У такому випадку, за словами експерта, буде необхідна негайна евакуація людей. Проте наслідки можуть відчути й у зоні приблизно до 550 кілометрів від станції, де можуть зафіксувати певні наслідки для здоров’я людей, що матимуть стохастичний характер. На таких відстанях немає потреби в негайних контрзаходах або в евакуації, але вплив може бути відчутним.

«На таких відстанях не виникне необхідність у невідкладних контрзаходах або у відселенні. Але деякою мірою може «зачепити», — пояснив DW Іван Ковалець.

У Генштабі зазначають, що відновити реальну безпеку ЗАЕС можна тільки повернувши станцію під контроль України:

«Допоки російські терористи знаходяться на ЗАЕС, тримають там свою бойову техніку та мають можливість проводити свої операції, безпека станції не може бути гарантована. Ніхто інший, окрім російських терористів, не ставив світ так близько до межі свідомої радіаційної катастрофи», — наголошують у Генштабі.