Глава російського Міноборони Сергій Шойгу може втратити посаду в новому уряді, який буде сформований після офіційної інавгурації Володимира Путіна на п’ятий президентський термін. Також наступним на вихід є Герасимов.

Про це повідомляє Forbes з посиланням на джерело, близьке до російського військового відомства.

За словами співрозмовника видання, із зміною керівництва Міноборони пов’язаний арешт заступника міністра Тимура Іванова — давнього соратника Шойгу, який ще на початку 2010-х працював разом з ним в уряді Московської області.

Арешт Іванова, який ставиться в провину отримання хабара в особливо великому розмірі, — це початок «чистки наближених» до Шойгу в Міноборони, вважає джерело Forbes. Іванов, який курирував у Міноборони всі великі будівництва, а також гігантські бюджети на постачання військ, може вирушити в колонію на 15 років. За словами джерела Forbes, до Іванова «накопичилися питання» і за ним вважалися множинні «косяки».

Іванов — це один із найближчих людей до Шойгу, і його арешт напередодні призначення нового уряду говорить про те, що шанси нинішнього міністра всидіти у своєму кріслі різко знижуються, згоден політолог Аббас Галлямов.

«У всякому разі (секретар Ради безпеки Микола) Патрушев вважав за можливе завдати по ньому удару», — вказує Галлямов. Чекісти ніколи не любили Шойгу, нагадує він: «По-перше, спецслужби завжди побоюються військових і постійно шукають у їхньому середовищі змови, а ті відповідають їм взаємною нелюбов’ю. Але, крім інституційних причин, тут є і особиста історія. Шойгу завжди тримався стосовно ФСБ незалежно, вважаючи себе особисто путінською номенклатурою, а конторі такі речі, звісно, не подобаються».

Нагадаємо, що в березні 2024 року сили ГУР МО здійснили спецоперацію, в результаті якої отримали доступ до значного масиву конфіденційної інформації та служебних документів заступника міністра оборони РФ Тимура Іванова.

Як зазначає співрозмовник УП, у Кремлі чудово знали про хабарництво Тимура Іванова, проте це не стало приводом для його притягнення довідповідальності.