"Багато поляків обурюються": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків

24 квітня 2024, 23:41
1521
Якщо Україна звернеться із проханням допомогти у поверненні додому тих, хто може втратити право залишатися в Польщі, то ​"будь-яка підтримка можлива", сказав міністр.
'Багато поляків обурюються': Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків
У Польщі зробили заяву про повернення українських чоловіків / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com, скріншот з відео

Польща готова сприяти поверненню чоловіків призовного віку до України. Про це заявив міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш, пише Reuters.

"Я думаю, що багато поляків обурюються, коли бачать молодих українських чоловіків у готелях і кафе, і чують, скільки зусиль ми повинні докласти, щоб допомогти Україні", - заявив міністр.

Проте Косіняк-Каміш не надав подробиць про те, як саме Польща допоможе у цьому питанні.

відео дня

Міністр також зазначив, що "будь-яка підтримка можлива", якщо Україна звернеться із проханням допомогти у поверненні додому тих, хто може втратити право залишатися в Польщі після закінчення терміну дії паспорта.

За даними Євростату, близько 4,3 мільйона українців проживають у країнах Європейського Союзу, з них близько 860 тисяч - дорослі чоловіки. Польща надала статус тимчасового захисту 950 тисячам українців і є другою за кількістю українських біженців у Європі після Німеччини.

Обмеження для чоловіків за кордоном - деталі

Нагадаємо, 23 квітня почало діяти рішення МЗС України, яке обмежує надання консульських послуг для чоловіків віком 18-60 років за кордоном, зокрема оформлення закордонних паспортів та їхню видачу. Це пов'язано з ухваленням закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року.

Також в Європейській комісії "прийняли до уваги" рішення МЗС України обмежити надання консульських послуг українським чоловікам призовного віку за кордоном. Директива щодо тимчасового захисту продовжує діяти незалежно від статі і призовного статусу громадян.

Крім цього, 24 квітня Кабмін затвердив нові правила видачі паспортів громадянина України та паспортів для виїзду за кордон. Згідно з постановою №443, чоловікам віком від 18 до 60 років більше не пересилатимуть ці документи для видачі. Чоловіки, які хочуть отримати паспорт, муситимуть звертатися безпосередньо до територіальних органів або підрозділів ДМС в Україні.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти