«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Народний артист розповів, яку пенсію отримують легендарні українські співаки

Іван Попович: «У нас дуже знецінилося звання Народного артиста»

Відомий співак, композитор та народний артист України Іван Попович заявив, що має пенсію 5 тис. грн в місяць. Цим він поділився в інтерв'ю «Главкому», а також розповів про тяжку долю багатьох українських зірок після завершення кар'єри.

 

Попович повідомив, що пенсії йому вистачає лише на те, аби «заправити машину і доїхати із Закарпаття до Києва». До слова, така ж пенсійна виплата і у Василя Зінкевича, народного артиста, Героя України, пісні якого ввійшли до золотого фонду української музики XX століття.

 

«Василь Зінкевич мені розказував, що він був у Кабінеті міністрів, розповів там, що свого часу він приносив філармонії мільйони, то мовляв, що ж це за несправедливість, і на що ж йому жити? Знаєте, що він почув у відповідь? «На жаль, ми вам нічим не можемо зарадити: у вас була ставка». Тоді ж, у совецькі часи, я в мюзикхолі отримував 250 рублів, стільки ж і Василько у філармонії. Уряд від цього відштовхується, коли нараховує пенсію», – пояснив Попович.

 

За його словами, наразі артист має можливість «заробити копійку» та прогодувати родину, проте не всі відомі люди на пенсії мають таку змогу. Попович виокремив театральних артистів і наголосив, що вони «ледь складають копійку до копійки». На думку композитора, в Україні дуже знецінилося звання Народного артиста. 

 

«Я пригадую, коли я був ще студентом консерваторії, і отримував запрошення у Палац «Україна», то на Анатолія Солов’яненка, Дмитра Гнатюка дивився, як на богів. Гнатюк двічі знімався в моїй програмі «На гостину до Івана Поповича». А коли він помер, я звернувся до Національної телекомпанії  із пропозицією: покажіть ці програми. Вони відповіли: ми дали у новинах про те, що помер Гнатюк, і все. Один раз було навіть таке, що Дмитро Гнатюк мені зателефонував і питав, чи немає можливості виступити на моїх концертах, бо нема чим навіть за світло і газ заплатити», – пригадав Попович.

 

Причину такої скрутної ситуації в українських артистів Іван Попович вбачає у політиці держави. До прикладу, він зауважив, що зараз Національну раду з питань телебачення і радіомовлення очолює Ольга Герасим’юк, до якої Попович ставився з повагою протягом багатьох років. Але дивлячись на те, які пісні «крутять на радіо», артист робить висновок, що все одно у цій сфері всі керуються певними вказівками. 

 

«Чи це Зеленський, чи це Порошенко, чи це Ющенко – у будь-якого президента мав би бути радник, який би відстоював інтереси тих людей, про яких ви кажете. Чому зараз ми не чуємо Алли Кудлай, Лілії Сандулеси, Білоножків, Поповича? Де-не-де щось прозвучить, і то – за гроші. Деякі мої колеги так пробиваються. Я не збираюся нести гроші нікому. А ще на всіх радійних каналах придумали, що пісня має бути не більше трьох хвилин, якщо більше – не приймають. Це якийсь маразм!», – обурився народний артист.

 

Водночас Попович додає, що розуміє, зараз в Україні війна, і питанням культури приділяють значно менше часу та уваги.

До слова, Іво Бобул повідомив, що розмір його пенсії – 5 тис. грн, а для комфортного життя потрібно $5 тис. на місяць.

 

Джерело

Все буде Україна