Для авіації РФ настав чорний день — США таємно передали Україні невідому кількість далекобійних ракет ATACMS у березні 2024 року, що підтвердили в Пентагоні.

Експерти кажуть, що ATACMS із касетними боєприпасами дозволяє ефективно використовувати ракети проти аеродромів, де розташовано багато авіації. Зрештою МО РФ доведеться перекидати свою авіацію якнайдалі від радіусу дії ракет.

Найбільше в цьому випадку постраждають гелікоптери, тому що їм доведеться летіти далеко до лінії фронту для виконання бойового завдання. Однак зараз МО РФ найбільше використовує саме літаки, щоб завдати ударів і скинути бомби на позиції ЗСУ. ATACMS далекого радіусу дії дозволить українським силам загрожувати ширшому колу російських цілей у глибоких тилових районах, а ЗСУ можуть використовувати їх для заподіяння більшої шкоди російським логістичним об’єктам та важливим мостам, у тому числі Кримському.

Аналітики Інституту вивчення війни припускають, що ЗСУ вже використовували зброю для ударів по глибокому тилу ворога. Зокрема, українські захисники могли атакувати російську базу в тимчасово окупованому Джанкої та вдарити по цілі в Бердянську. 

Згідно з аналізом ISW, на геолокаційних знімках від 23 квітня було видно удари неподалік від Бердянська по системі ППО С-300. Також повідомлялося, що в ніч з 16 на 17 квітня можливо було застосовано ракети ATACMS під час удару по російському військовому аеродрому в окупованому Джанкої.

«Схоже, що українські військові застосували ракети ATACMS під час удару по російському військовому аеродрому в окупованому Джанкої у ніч з 16 на 17 квітня. Внаслідок цього було знищено або серйозно пошкоджено чотири пускові установки С-400, три радіолокаційні станції, обладнання пункту управління та системи спостереження за повітряним простором «Муром-М»»,– заявили аналітики.