Міністр закордонних справ України, Дмитро Кулеба, висловив свої роздуми щодо можливості проведення перемовин з Росією, а також розкрив критерії, за яких президент Путін піде на серйозні переговори.

Він пояснив, що за час від 2014 до 2022 року було проведено близько 200 раундів переговорів з Кремлем. У цьому процесі деякі сторони виявлялися неефективними: деякі підтримували мирні переговори через своє наївне ставлення до них, інші «грали за Путіна», а треті «не розуміли Росію» і її президента, вважаючи, що необхідно вести переговори з дияволом.

З цієї причини Україна повинна застосовувати подвійну стратегію, яка полягає в досягненні успіху на полі бою та створенні коаліції країн, які підтримують формулу миру президента Зеленського. Ця формула передбачає відхід російських військ, виплату репарацій та проведення трибуналу за воєнні злочини.

«Путін піде на серйозні переговори тільки тоді, коли його військова позиція буде «близька до краху». Щоб досягти цього, Україна повинна дотримуватися подвійної стратегії: «успіх на полі бою» і створення коаліції країн, які підтримають формулу миру президента Зеленського, що передбачає відхід російській військ, репарації та трибунал за воєнні злочини»,– сказав Кулеба в інтерв’ю.

Також Кулеба заявив, що Україна прийняла рішення не вести перемовини з Росією в той час, коли на посаді президента перебуває Володимир Путін. Це рішення було ухвалене восени 2022 року. В документі вказано, що Київ буде готовий до переговорів лише у випадку, якщо Путін покине посаду.