Знищення літака стратегічної авіації Ту-22М3 свідчить про те, що українські системи можуть збивати російські літальні апарати за допомогою української зброї на відстані 300 і більше кілометрів. Згодом всі аеродроми від Москви до Байкалу палатимуть так же прекрасно.

Про це заявив авіаційний експерт, колишній інженер-випробувач конструкторського бюро «Антонов» Костянтин Криволап у ефірі українського телеканалу.

“Що головне у всій цій історії?.. Мають значення такі факти — те, що наша система Сил оборони або тільки виключно ППО мають можливість збивати на дальностях 300+ кілометрів літальні апарати у вигляді літаків, у тому числі, впевнено, стійко нашою українською зброєю. Це унікально, це фантастично. Подібних систем ППО, які вирішують подібні завдання, у світі практично немає. Є корабельна система ППО, включно з ракетою SM-6 з дальністю за 300 кілометрів, 350 або 370 навіть, деякі модифікації, про які дуже мало відомо, ракети Aster, які використовуються в комплексі SAMP/T. Там є така модифікація, яка начебто далеко дуже стріляє, але про це інформації дуже мало”, — сказав він.

Авіаційний експерт підкреслив, що для ураження літака на таких великих відстанях необхідний радар, який здатний виявити об’єкт і передати цілевказівки, а також підсвітити ціль, щоб ракета могла її побачити, оскільки власні ракетні засоби не забезпечують захоплення цілі на таких дистанціях.

“Тому найголовніше, що в нас є ця сукупність, якісь засоби, які дали змогу цю проблему розв’язувати, це завдання виконувати, ці А-50У й Ту-22 — я думаю, він не останній буде — упевнено, стійко вражати — це найголовніше. В авіаційній історії цієї війни це, напевно, найкрутіше, найфантастичніше досягнення”, — підкреслив Криволап.

На думку експерта, російські літаки тепер мусять враховувати, що відстань у 300 кілометрів для них стає зоною ризику.