Збройні сили України просунулися у Кринках Херсонської області та зберігають позиції у цьому населеному пункті.

Про це повідомили аналітик Інституту вивчення війни (ISW).

«Українські війська нещодавно незначно просунулися в Кринках, Херсонська область, на лівому березі Дніпра на тлі позиційних боїв у цьому районі 24 квітня», — йдеться у звіті.

Відеозапис із геолокацією за 24 квітня, показує, що українські війська незначно просунулися в північній частині Кринків. В ISW зауважують: це підтверджує, що Сили оборони все ще зберігають позиції в населеному пункті.

Разом з тим у звіті зауважують, що російські війська нещодавно незначно просунулися в Работино на тлі позиційних боїв, що тривають 24 квітня, в західній частині Запорізької області.

Відеозапис з геолокацією, опублікований 22 квітня, показує, що російські війська трохи просунулися в центральній частині Роботино. Позиційні бої тривали у Роботиному та на північний захід від Вербового (на схід від Роботиного).

Нагадаємо, військовий оглядач «Інформаційного спротиву» Олександр Коваленко заявив, що на лівобережжі в Кринках Плацдарм ЗСУ зростає. Лівобережна Херсонщина — це зона відповідальності найчисельнішої групи військ окупантів в зоні БД — «Дніпро».

Кринки — це саме та локація, яка якнайкраще демонструє те, на що здатні російські окупаційні війська за наявності домінуючої компоненти, але в умовах протидії не стандартних рішень з боку противника.

За його словами, наразі російські окупаційні війська сконцентрували на цьому напрямку виключно підрозділи, які «звикли вистрибувати з транспорту, що рухається в повітряному просторі, з вигуком «Гойда!», а саме 337 і 338 ДШП 104 ДШД ВДВ.

«Схоже, так само як з Іванівським під Бахмутом, десантура намагається на себе перетягнути головну роль у вирішенні проблематики лівобережного села, щоб показати, наскільки хороші безкрилі «літуни» поза загальним командуванням», — каже експерт.

Коваленко зауважив, що лівобережна Херсонщина — це зона відповідальності найчисельнішої групи військ окупантів в зоні БД — «Дніпро». Це угруповання військ станом на зараз складає:

  • особовий склад -130 тис;
  • танки — близько 700;
  • ББМ — близько 2 000;
  • ствольна артилерія — близько 1 100;
  • РСЗВ — 250.

«І весь цей потенціал так і не зміг узяти під свій контроль Кринки, які начебто, за заявами Путіна, Шойгу з відсиланням до Теплинського, який сидить на трьох стільцях, був під «контролем» російських окупаційних військ ще 20 лютого! За минулий місяць Сили оборони України не тільки змогли утримати плацдарм, а й розширити його», — додав Коваленко.

Хоча, саме після цих заяв біля Кринок раптом, чомусь, з’явилися підрозділи 81-го САП. Але, щодо розширення, каже Коваленко, то, наприклад, у середині лютого Сили оборони України розширили плацдарм від приватної забудови, до музею Остапа Вишні. До кінця березня, титанічними зусиллями в максимально несприятливих умовах, наші підрозділи вийшли на захід від музею до теплиць.

Все ж плацдарм Сил оборони України у Кринках на лівобережжі Херсонщини наразі не розширюється, але й російські окупанти не можуть витіснити звідти українські підрозділи.

Про це повідомив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

За його словами, українські підрозділи у цьому районі продовжують виконувати завдання, провівши переформатування морської піхоти і сил територіальної оборони.

“Є вузька смуга, яка утримується і контролюється вогнем артилерії. Контрбатарейна боротьба працює. Там дуже добре працюють дрони. Вони наносять удари по артилерії ворога, по техніці», – зазначив Мусієнко.

Військовий експерт припустив, що з цього плацдарму можна розвивати великий наступ на лівобережжя, але за умови зосередження сил і засобів.

“Херсонщина – слабке місце у російських окупантів як було, так і залишається. Лівобережжя. І нічого вони з цим не можуть вдіяти. А для нас цей напрямок буде залишатиметься перспективним», – наголосив Олександр Мусієнко.