Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які з великою відповідальністю стежать за своїми платіжками з комуналки, є дуже важлива інформація. Важливо одразу заспокоїти деяких українців, адже у травні 2024 року ціни на електроенергію, газ та воду для більшості побутових споживачів не підвищуватимуться.

Про це стало відомо завдяки повідомленням представництв різних відомств.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Тарифи на світ

За словами заступника міністра енергетики Світлани Грінчук, поки що остаточного рішення про підвищення цін на електроенергію у травні немає. Проте чиновниця зазначила, що підвищення тарифів не можна виключати з огляду на складну ситуацію в українській енергосистемі.

Також у квітні керівництво Нацкомісії з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) заявило, що робота зі зміни чинних тарифів на електричну енергію для побутових споживачів не ведеться.

Якщо змін не відбудеться, то за електроенергію у травні 2024 року українці платитимуть і надалі 2,64 грн/кВт-год. Таку ціну встановили з 1 червня 2023 року.

Популярні новини зараз
Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати Українців попередили про "важкі" платіжки за світло Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

Додамо, що в Україні скасували мораторій на нарахування та стягнення пені та штрафів за несплату ЖКП. Тому боржникам у травні можуть нараховувати штрафи та пеню, стягувати заборгованість у примусовому порядку та навіть припиняти надання послуг.

Тарифи на газ / фото: Pixabay
Тарифи на газ / фото: Pixabay

Як зміниться тариф на газ у травні

Наприкінці квітня 2024 року спливає термін дії річного тарифу на ринку постачання газу кінцевим споживачам, зокрема від Нафтогазу. Втім, тариф на газ із травня не зміниться.

Ціна газу для побутових споживачів, які користуються послугами Нафтогазу, залишатиметься на рівні 7,96 грн/кубометр. Ціни на газ у решти постачальників будуть у межах від 7,7 грн. за кубометр до 9,90 грн.

Тарифи на воду. Фото: скрін youtube
Тарифи на воду. Фото: скрін youtube

Що буде з ціною за водопостачання у травні

В Україні у деяких невеликих містах подорожчає послуга з водопостачання з 1 травня 2024 року. Зокрема, влада маленьких міст має право на власний розсуд встановлювати ціни на цю послугу ЖКП. У зв'язку з цим у деяких із них ціни зросли досить суттєво — до 40%.

Водночас для великих міст НКРЕКП заборонила підвищувати тарифи на водопостачання та водовідведення у травні. Нагадаємо, що у квітні було заплановано підвищення тарифів для постачальників холодної води у Києві та інших містах України, проте рішення з цього питання відклали.

Згідно з проектом НКРЕКП підвищення тарифів на воду було заплановано у два етапи — з 1 квітня та 1 липня. Зокрема тариф на воду в Києві планували підняти з 1 квітня — до 40,776 грн за кубометр. Тобто навесні мешканців столиці могло чекати підвищення на 34% із нинішніх 30,384 грн за куб.

Нагадаємо, теплоенерго тонуть у боргах – чи будуть узимку нові тарифи для населення.

Раніше повідомлялося, виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу.

Також, нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки.