Розгортається напружений сценарій в Часовому Яру, де російські окупанти зосереджують свої сили з метою прориву на південний напрямок, спрямований на місто. Експерт відзначає, що ця активізація обумовлена поспішанням з боку окупантів, які можуть спробувати захопити місто до 9 травня. Ймовірно, у зв’язку з якимось обіцянням чи дедлайном, що було встановлено для них.

«Я маю підозру, що внаслідок того, що хтось комусь щось пообіцяв — взяти Часів Яр до 9 травня, встановили такий дедлайн, вони зараз поспішають принаймні зайти в це місто, щоб щось доповісти. Це для них буде означати великі втрати. Але, на жаль, це буде означати втрати і для нас. Тому можемо констатувати, що починаються бої безпосередньо за Часів Яр», — зазначив оглядач.

Це змушує українську армію готуватися до важких боїв за утримання Часового Яру. Події на фронті вказують на те, що найважливішою метою є не допустити захоплення міста, оскільки це може призвести до серйозних наслідків для України. Контроль над Часовим Яром важливий, оскільки від нього залежить вогневий контроль над кількома іншими стратегічно важливими населеними пунктами.

«Вони зараз хочуть зайти в Часів Яр з півдня, з боку Іванівського. Вони до кінця не завершили бої за Іванівське, але накопичують сили, щоб спробувати зайти в Часів Яр з півдня. І зараз вони якраз підкріплення перекидають», — сказав експерт.

Українські війська стикаються з великими викликами, оскільки вони змушені боротися проти значно більшої сили та озброєння. Однак, за всім цим стоїть стратегічна мета — утримати Часів Яр та дочекатися допомоги зі сторони партнерів, зокрема, США.

Також зазначимо, що заступник командира 2-го штурмового батальйону 5-ї окремої штурмової Київської бригади ЗСУ Олексій Тарасенко зазначав, що у російських окупантів вкрай мало шансів на успіх по захопленню Часового Яру до 9 травня і загалом.

«Противник кожного дня намагається атакувати на всіх напрямках поблизу Часового Яру, південніше міста, вздовж шосе, намагається повністю захопити селище Іванівське. В основному без просування», — зазначив він.

Також він розповів, що противник тисне піхотними групами, іноді застосовує бронетехніку – кілька БМП та один – два танки . «Наразі лінія фронту відносно стабільна і підрозділи ЗСУ не мають жодної ділянки, де ворогу вдалося вклинитися і суттєво змінити наше бойове шикування», — наголосив Тарасенко. Він розповів, що противник намагається перешкодити заходу на позицію бійцям Сил оборони, щоб замінити особовий склад, зокрема, використовуючи вночі FPV –дрони.

Тарасенко повідомив, ворог максимально намагається ускладнити логістику для того, щоб виснажити українських бійців і очевидно просунутися хоча б на якомусь напрямку більш суттєво. За його словами, противник намагається використати всі доступні їм вогневі засоби, всі методи ведення загальновійськового бою для того, щоб підтримати свою піхоту.

А також нагадаємо, що Українські війська, які значно поступаються російським за чисельністю і озброєнням, намагаються утримати Часів Яр достатньо довго, щоб дочекатися свіжої зброї зі США. Розташований на пагорбі над Бахмутом, Часів Яр є цінним стратегічним призом, пише The Wall Street Journal. Якщо Україна втратить місто, то ворог отримає вогневий контроль над Дружківкою, Краматорськом та Костянтинівкою.

Але ситуація навколо Часового Яру для українських військ виснажлива.