• Головна
  • Польща та Литва заявили про готовність висилати українських чоловіків призовного віку
16:30, 25 квітня

Польща та Литва заявили про готовність висилати українських чоловіків призовного віку

Польща та Литва заявили про готовність висилати українських чоловіків призовного віку

У Міністерствах оборони Литви та Польщі заявили про готовність вислати чоловіків призовного віку до України, але масових висилань не буде, відповідно до протоколу Європейської конвенції з прав людини.

Про це у коментарі "hromadske" сказав юрист Роман Єделєв, доцент кафедри міжнародного права київського національного університету імені Тараса Шевченка.

"Одразу з'являється якась ідея про депортацію, про те, що українських чоловіків в Польщі чи в Литві будуть хапати та везти на кордон, передавати прикордонникам чи комусь іншому. Так воно не буде відбуватися. Європейська конвенція про права людини має додатковий протокол, який забороняє масові вислання іноземців", - запевнив юрист.

Він нагадав, що 2006-2007-x роках Росія масово висилала громадян Грузії, і суд знайшов порушення в таких діях російської федерації.

Єделєв зауважує, що країни можуть не надавати певні державні послуги чи соціальну допомогу.

"Тобто, якщо людина визнана непридатною і знята з військового обліку, не може та сама Польща чи Литва оцінювати - чи це справжній документ, чи людина справді проходила ВЛК. Це ж не повноваження органів влади Польщі та Литви. Все це буде вкрай складно виписати. Але якщо є політична воля, якісь певні спроби ми можемо побачити", - вважає юрист.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#литва #польща #депортація #чоловіки
ТОП новини
"Масштабне скасування бронювання наближається, названо перелік захворювань для відстрочок": повістки, ТЦК, мобілізація
"Потужна гроза пре в ці області, навіть синоптики стривожені прогнозом": куди суне мороз у -18 градусів, дощ і снігопад?
"Мобілізація українців із інвалідністю з 1 травня, названо перелік захворювань": повістки, ТЦК і скасування відстрочки
"Потужна негода суне в ці області, навіть синоптики приголомшені прогнозом": де буде мороз у -15 градусів, дощ і снігопад?
Оголошення
live comments feed...