Неділя, 5 Травня

У Львові просять скасувати результати конкурсу на меморіал Героїв України: які є зауваження

Оперативні новини у нашому каналі в Telegram!

У Львові створили звернення щодо скасування результатів архітектурного конкурсу на Меморіальний комплекс військових поховань Героїв України. Цей відкритий лист підписали деякі військовослужбовці, митці, художники, музиканти та інші. У міськраді погодилися передати пропозиції архітекторам на доопрацювання, інформує Суспільне.

Художниця Іванна Крип’якевич-Димид – мати загиблого військовослужбовця. Її син Артемій Димид загинув в боях на Херсонщині і похований на Марсовому полі у Львові, де планують звести меморіал. Жінка розповідає про свої зауваження до фінального ескізу, який переміг у конкурсі.

“Зараз є центральна алея, поховання всі є справа. Зліва чомусь в проєкті вирішено зробити парк. Війна не закінчена. Будуть привезені ще сотні тіл з деокупованих територій. Друзі, давайте почекаємо рік-два. В цьому проєкті пам’ятник невідомому солдату чомусь стоїть біля туалету, біля інформаційного центру. Тобто він не є пошанований”, — каже Іванна Крип’якевич-Димид.

Жінка підписала відкритий лист-звернення щодо скасування результатів архітектурного конкурсу. І надає свої пропозиції щодо майбутнього меморіального комплексу.

“В мене така пропозиція – я бачила отакого ангела. Ангел з дірою всередині. Це є ангел Сальвадора Далі. В нього нема обличчя. В нього замість обличчя такий дивний трикутник. Ангел є в традиції юдейській, ангел є в традиції мусульманській, ангел є прийнятний для римо-католиків, для православних, для всіх християнських конфесій, для протестантів. Тому що ми маємо справу з міжконфесійним кладовищем”, — говорить мати загиблого військового.

Тероборонівець Тарас Іщик був членом дорадчої ради архітектурного конкурсу. Він також має зауваження стосовно ескізу, що переміг.

“В цьому проєкті розміщується, наприклад, три меморіали. Це – меморіал воїнам УПА, меморіал воїнам Українських січових стрільців і могила невідомого солдата, яка має бути в цьому проєкті. Відповідно, ці меморіали будуть між собою конфліктувати, тому що вони є рівноцінними. Є зауваження стосовно наявності військової символіки, тобто прапорів видів і родів військ. Це якраз те, що відрізняє військовий цвинтар від цивільного.”, — зазначає військовослужбовець 103 бригади тероборони.

Як повідомляли у Львівській міській раді, на конкурс подали 27 робіт. Переможцями стала команда архітекторів з Хмельницького. Цей проєкт – це концепція, яку ще будуть доопрацьовувати. У Ратуші вже відбулася перша зустріч родин загиблих з представниками міськради, каже головний архітектор Львова Антон Коломєйцев:

“Найбільше питань є до самої зони поховань – як будуть виглядати доріжки, проходи. Чи можна влаштувати місця для сидіння, яким чином вони мають виглядати. Власне, саме питання оформлення козацького хреста з таблицями, матеріали. Так само підтримали загалом намір створити зупинку трамвая безпосередньо там, адже багатьом людям потрібно буде дістатися до меморіалу”.