У відносинах сварки можуть бути не лише на побутовому, а й на фінансовому ґрунті. Скільки витрачати, скільки відкладати, які покупки робити і як формувати бюджет - питання педантичні і важливо обговорити їх із самого початку.

Щоб фінансові суперечки не призвели до розриву відносин, важливо навчитися говорити та вирішувати проблеми на стадії їх виникнення, а не реанімувати все із занедбаного стану.

Уникайте занадто багато і часто говорити про гроші

Виявляється, майже дві третини пар говорять про гроші більше, ніж про інші питання: наприклад, спільно проведений час, прибирання в будинку і про те, що приготувати на вечерю. Що з цього випливає? Швидше за все, партнери не знаходять компромісу, коли йдеться про фінанси. Фахівці рекомендують щотижня виділяти час, щоб поспілкуватися на цю тему, але не торкатися її постійно та в будь-якій ситуації.

Популярні новини зараз
Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Не переходьте відразу на "великі" фінансові питання

Хоча про гроші говорити потрібно і важливо, але одразу порушувати тему на мільйонне питання – це величезна помилка. Зосередьтеся на тому, які майбутні витрати будуть наступного тижня, і наскільки ви обидва виконали план попереднього тижня. І тільки потім почніть обговорювати довгострокові цілі або зайві та непотрібні витрати. І будьте впевнені, фінанси – це та сфера, де битви відбуваються навіть у найщасливіших пар.

Гроші / фото: Pinterest
Гроші / фото: Pinterest

Не контролюйте кожну копійку

Більшість фінансових консультантів схвалюють спільні банківські рахунки партнерів. Зрештою, це сприяє відкритості та командній роботі, коли пари поділяють відповідальність за дохід сім'ї. Однак контроль буквально кожної копійки може призвести до секретів, недовіри та звинувачення один одного, особливо якщо у вас різні звички щодо витрат. Щоб уникнути таких конфліктів, відкладіть певну суму грошей для кожного партнера, щоб витрачати на те, що ви хочете без почуття провини, та отримати певну фінансову свободу.

Не надавайте лише одній людині можливість керувати сумісним бюджетом

Незалежно від того, чи працюєте ви обидва або тільки один із вас, контроль фінансів не повинен бути в руках одного партнера. Мало того, що другий партнер залишається невідомим, коли справа доходить до витрат, але це також може призвести до непорозумінь і недовіри. Розділіть фінансові зобов'язання. Розуміння сильних і слабких сторін один одного (наприклад, вміння дотримуватись бюджету або приймати важливі фінансові рішення) може допомогти вам вирішити, хто з вас має відповідати за кожний бюджетний аспект.

Сварка. Фото: Freepik
Сварка. Фото: Freepik

Не чиніть опір, а визнайте ваші відмінності

Двоє людей, які живуть разом, були виховані по-різному, у них різне ставлення до грошей і, відповідно, цілі, пов'язані з ними. Терпіння та розуміння таких відмінностей один у одного є ключовими аспектами і можуть зрештою врятувати ваші стосунки.

Не ігноруйте позитивні моменти

Багато спорах про гроші емоції спалахують тоді, коли є проблема, і мало хто фокусується на позитиві. Тут можна порадити парам знайти способи заохочувати та хвалити свого партнера щодо того, як він витрачає гроші. Таким чином, коли виникає сварка, обидві людини дивляться на багато питань з позитивного погляду.

Уникайте емоційних витрат

Дуже багато людей схильні робити імпульсні покупки під впливом настрою або інших факторів. Виявлення та мінімізація стимулів для емоційних витрат партнера є ключем до побудови нормальних відносин. Визначте ці тригери та встановіть невеликі перешкоди, щоб уникнути непотрібних витрат.

Знайдені гроші. Фото: Youtube
Знайдені гроші. Фото: Youtube

Не ігноруйте складання бюджету

Бюджет – основа всього. Він дає парам відчуття спільності, сприяє командній взаємодії та вчить об'єктивно дивитися на гроші, якщо виникають розбіжності. З його допомогою ви бачитимете повну фінансову картину – від розваг до продуктів та пенсійних накопичень.

Не звинувачуйте свого партнера за минулі покупки

Залишіть минуле там, де йому саме місце – у минулому. Звинувачення безглузді. Озиратися назад – це теж марна трата часу. При обговоренні фінансових питань уникайте торкання теми про минулі нерозумні витрати, цим ви тільки посилите ситуацію та посилите конфлікт.

Не робіть боргів

Життя за коштами творить дива для фінансового здоров'я та стабільності ваших стосунків. Фактично наявність боргів найчастіше пов'язана з виникненням непримиренних розбіжностей між партнерами. Статистика каже, що ті, хто має найвищі суми боргу, найменш щасливі у відносинах. Пам'ятайте, що життя без такого тягаря усуває величезне джерело стресу і зміцнює будь-які відносини.

Гроші, гаманець / фото: Freepik
Гроші, гаманець / фото: Freepik

Нагадаємо, що подивіться на свої гроші та зрозумійте, що заощадити – можливо: що таке метод 50-30-20.

Раніше ми повідомляли, що ви переплачуєте космічні суми: українцям розповіли про фатальні помилки лічильників