ЗСУ черговий раз розірвали ворога на Донбасі — наразі Часів Яр утримується Силами оборони, окупантів в місті немає.

Росіяни атакують Іванівське, Кліщіївку і Андріївське, намагаючись вирівняти лінії бойового зіткнення, проте не досягли тактичних успіхів. Про це повідомив командир батальйону УБпАК «АХІЛЛЕС» 92 ОШБр Юрій Федоренко під час ефіру телемарафону.

«Що стосується Часового Яру — йдуть активні бої в Богданівці й Іванівському. Противник намагається взяти Часів Яр в оперативне оточення, але за останні 7 днів жодних успіхів не мав. Бої йдуть за кожну вулицю, за кожну хату. Сили оборони мають суттєві успіхи в утриманні позицій. Також російська пропаганда вказує на те, що нібито поодинокі солдати російських окупаційних військ нібито гуляють по Часів Яру. Це все неправда», — повідомив він.

За словами командира, під вчинення ударно-штурмових дій, які противник проводить постійно, тільки за цю добу було близько 30, він втрачає не тільки підготовлений особовий склад, а й техніку — легкоброньовану, броньовану, автівки, що забезпечують логістику.

«Автівки, що забезпечують логістику, чітко і надійно вдається нищити Силам оборони, зокрема за рахунок FPV-дронів. Таким чином, інколи після масованих штурмів, коли противник поніс суттєві втрати в техніці, вони вдаються до різних тактик, щокрема, заводять на передню лінію особовий склад на двоколісних мотоциклах. Я таке бачив вперше на Бахмутському відтинку тиждень тому, але цю тактику противник намагається затосовувати активно», — розповів боєць.

Він додав, що Сили оборони знайшли інструмент, як з цим боротися.

«Думаю, після отримання додаткових боєприпасів у рамках загальновійськової допомоги, ми зможемо побачити, як противник рухається на штурмові дії на віслюках», — сказав Юрій Федоренко.

За Часів Яром перебуває низка міст, які мають велике значення для України на східному театрі бойових дій.

Краматорськ, Слов’янськ, Покровськ та інші – це не просто важливі оборонні бастіони, але й місця, де мешкають сотні тисяч цивільних. Окрім того, там розташовані важливі оборонні та промислові підприємства, які виробляють зброю.

Видання The New York Times пише, що росіяни націлилися на Часів Яр у Донецькій області та готові зазнавати величезних втрат у спробі окупувати місто. Вони кидають у бій натовпи солдатів та багато техніки, проте додаткове постачання військової допомоги може дозволити відстояти місто, оскільки його падіння призведе до неприємних наслідків.

«Якщо Часів Яр впаде, Краматорськ, Слов’янськ, Покровськ опиняться в межах досяжності російської артилерії. Росія неодноразово демонструвала, що вона може зробити, коли населений пункт потрапляє в зону досяжності її зброї – знищити місцеву промисловість, зруйнувати критичну інфраструктуру та зробити колись мирні міста непридатними для життя», – пише газета.

«Російський контроль над Часів Яром поставив би під загрозу Костянтинівку. Це – головний вузол постачання ЗСУ на сході й він розташований недалеко від Часова Яра. Залізниця Костянтинівки є «хребтом українського постачання та підтримки. Тому бої за сам Часів Яр будуть тривалими та жорстокими», — зазначає видання.

Як відомо, російські загарбники безперервно здійснюють спроби штурмів із флангів з населених пунктів довкола Часового Яру, активно застосовують артилерію, але ЗСУ все вміло відбивають.

Україні зараз вкрай важливо втримати це місто, щоб окупанти не могли просунутись далі.