StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Перемога в "Великодньому двобої" яйцями гарантована: як обрати найміцніше яйце

26 квітня 2024, 14:55оновлено 30 квітня, 14:45
208
Змагання у міцності курячих яєць на Великдень має глибокі історичні коріння та символіку. Главред з'ясував, як завжди перемагати у цих "яєчних боях".
Перемога в 'Великодньому двобої' яйцями гарантована: як обрати найміцніше яйце
Як перемагати в "яєчних боях" на Великдень - як обрати найміцніше яйце / Колаж Главред, фото: УНІАН

Змагання у міцності курячих яєць на Великдень - це традиційний обряд, який проводиться у багатьох країнах світу. Учасники зазвичай беруть по яйцю і по черзі намагаються розбити яйце іншого ударом об своє. Той, чий шкаралупа не розбивається, вважається переможцем і може мати удачу та процвітання у наступному році.

Це змагання символізує відродження, нове життя та надію, які асоціюються з Великоднем. Також це може бути способом підтримати доброзичливу атмосферу і спілкування у сім'ї чи серед друзів. Про те, як обрати найміцніше яйце розповів хімік Гліб Репіч в ефірі "Сніданку з 1+1".

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, як правильно варити яйця та, чому потрібно додавати сіль, рекомендуємо наш матеріал: Навіщо при варінні яєць обов'язково додавати сіль: секрет досвідчених господинь.

Як обрати найміцніше яйце

Зазначається, що міцність яйця не залежить від його кольору. Однак, більшою "бронебійністю" відомі яйця не круглі за формою, а гостріші. Також важливо, щоб яйце було свіжим, адже чим воно свіжіше - тим більше є шансів на перемогу.

"Треба брати бажано від домашніх курей, вони міцніші", - зазначає хімік.

Крім того, дуже важливий момент – це як варити яйце. За його словами, є декілька досить банальних принципів.

Як варити яйця

"Перший, ми додаємо сіль, не забуваємо про це. Сіль допоможе уникнути витікання яйця в разі, якщо воно трісне Другий, як варити? Ми вкладаємо яйця щільно в каструлю, наливаємо води так, щоб вона повністю вкрила всі яйця і варимо на середньому вогні, не на дуже сильному, щоб ці яйця по каструлю не літали. Тому що, якщо вони будуть там стрибати, вони потовчуться і, звісно, втратять свої бронебійні якості", - говорить Гліб Репіч.

Як довго потрібно варити яйця на Великдень

Варити яйця на Великдень потрібно приблизно 10 хвилин, щоб отримати яйце на круто.

"Яйця зварені не на круто не потрібні, адже вони будуть не міцними. Дуже варити довго теж не варто, воно буде не смачне. 10 хвилин для середньостатистичного яйця", - вказує він.

Дивіться відео про те, як вибрати яйця на Великдень:

Класти яйця для варіння потрібно в холодну воду чи в гарячу

Експерт наголошує на тому, що дуже важливо класти яйця в холодну воду і тільки потім ставити на плиту, щоб воно нагрілося поступово.

"Якщо ми кинемо в окріп, воно лусне. Та це дуже важливо. Щодо охолодження яєць після варіння, то тут краще їх залишити, щоб вони просто охолоджувались, може на повітрі. Так ми уникнемо різкого перепаду температури і у нас буде більше шансів, що в структурі шкаралупи будуть відсутні мікротріщини, воно буде реально міцним", - наголошує він.

Як правильно бити яйцем, щоб вигравати

За словами хіміка, тут є особлива техніка.

"Коли ми граємо в битки, треба міцно затискати його (яйце - ред.) в руці. Навіщо це робиться? Тому що якщо ми, наприклад, прикладаємо деформацію до яйця вертикально, то вона буде деформуватися ще ось так, горизонтально. Тому нам треба, щоб збільшити жорсткість в вертикальному положенні, треба гарно затискати його в руці", - говорить Гліб Репіч.

Крім цього, є і другий момент на який слід звернути увагу перед "яєчним боєм".

"Треба пам'ятати про цю жопку (нижню, круглішу частину яйця - ред.). Вона є вразливою частиною яйця. Ніколи її не підставляємо, тому що, якщо ми підставимо її, хтось вдарить носиком (верхня гостроподібна частина яйця - ред.) і ми автоматично програємо. Тому під час "яєчних боїв" підставляємо носик. Чи якщо ми б'ємо, то б'ємо в першу чергу тільки носиком", - резюмував експерт.

Дивіться відео про те, як завжди вигравати в "яєчних боях" на Великдень:

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти