Збройні сили України мають певні успіхи на Херсонському напрямку. Українським захисникам вдається не тільки утримувати плацдарм на лівому березі Дніпра, в районі села Кринки, а й розширювати його. Крім того, ЗСУ збільшили дальність ураження FPV-дронів до 20 км, а це фактично третина контрольованої загарбниками території Херсонщини. Про це сказав військово-політичний оглядач Дмитро Снєгирьов.

“Розширення зони присутності на лівому березі Дніпра до 1,5 кілометра і вглиб до 300 метрів — це дуже серйозні успіхи Збройних сил України, з огляду на ту кількість особового складу російської окупаційної армії, яка зосереджена в районі села Кринки”, — зазначив Снєгирьов.

За його словами, окупанти змушені визнати успішні дії Збройних сил України, і не тільки в аспекті розширення плацдарму, а й використання FPV-дронів і засобів ураження.

“Враховується два фактори. Перший — географічний, оскільки правий берег Дніпра, що контролюється Збройними силами України, вищий, ніж лівий. І, відповідно, тактико-технічні характеристики озброєння виробництва західних країн, які є у Сил оборони України, у півтора-два рази перевищують російські. І тому фактично всі окуповані території лівобережжя перебувають під вогневим контролем українських захисників”, — зазначив аналітик.

Крім того, за словами Снєгирьова, українські захисники збільшили дальність ураження FPV-дронів до 20 км, а це фактично третина контрольованої загарбниками території Херсонської області.

“Тому фактично російські окупанти не можуть зараз проводити ротацію особового складу та вивезення поранених. Вони самі визнають, що ситуація досить критична”, — наголосив Снєгирьов.

Ключове значення цих українських плацдармів на лівому березі Дніпра полягає саме у відстані від них до кордонів із тимчасово окупованим Кримом. Це близько 60 кілометрів, акцентував спікер. Для порівняння він навів відстань від українських плацдармів на Оріхівському напрямку в Запорізькій області до адмінкордонів з АР Крим — близько 160 кілометрів.

“І в Запорізькій області йдеться про ешелонований характер оборони російських військ, тоді як у Херсонській області ситуація дещо інша. За оцінками фахівців, не зафіксовано присутності оперативних резервів російських окупантів. Вони чудово розуміють, що перебувають під постійним вогневим контролем з боку Збройних сил України. А це дає передумови говорити про можливе успішне просування ЗСУ безпосередньо до адмінмежі з АР Крим”, — резюмував гість ефіру.

Відзначимо, що російські окупанти активно збирають резерви для проведення наступальних операцій. Перед ними стоїть завдання зібрати угруповання чисельністю близько 400 тис. солдатів. Про це сказав засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

Експерт не виключає, що росіяни готують кілька варіантів нового наступу, але остаточного рішення поки що не ухвалено.

“Другий етап наступу — бойові дії, які вимагають додаткових резервів. Їх треба зібрати, чим вони і займаються. Є відомості, що десь у глибині Росії окупанти готують вісім дивізій на 120 тис. людей”, — сказав Романенко.

Він також нагадав, що в РФ триває призов на строкову службу, у межах якого планують призвати приблизно 150 тис. осіб.

Якщо окупантам це все вдасться зробити до початку літа, тоді буде вже остаточно вимальовуватися картина, де це угруповання застосовувати, доповнив спікер.

Наразі російські загарбники намагаються максимально використати так зване вікно можливостей, пов’язане із затримкою військових поставок Україні від союзників. Тривають важкі бої на сході, зокрема на Авдіївському та Бахмутському напрямках, продовжив спікер.

Романенко вважає, що сьогодні важливі темпи допомоги від союзників Україні, адже росіяни не чекають і виконують свої завдання з поповнення резервів. Головне завдання ЗСУ зараз — зупинити просування росіян.