Володимиру Путіну обіцяли, що вже влітку Росія здобуде важливі перемоги на фронті в Україні. Обіцянку Путіну дав сам міністр оборони держави-окупанта Сергій Шойгу. Але зробив це неспроста, а на тлі арешту свого заступника Тимура Іванова. Про це повідомив проросійський ресурс «Кремлівська табакерка» в Telegram.

Зазначається, що підготовка збройних сил Росії не є суворою таємницею. Очевидно, що війська Путіна намірені наступати в напрямку Сум та Харкова. За даними джерела, українська армія також готується до подібних дій, і успіх окупантів буде залежати від обсягу використаних ресурсів.

Джерела з оточення глави Міноборони РФ переконані в необхідності проведення мобілізації, залучаючи щонайменше двісті тисяч осіб, і чим швидше це відбудеться, тим краще для агресорів. Причина такої поспішності очевидна.

«Чим краще підготовлені позиції, тим більше сил і коштів потрібно їх взяття», — пояснює високопоставлений військовий РФ.

Не під запис офіцер визнає: тактика штурму малими групами забезпечує просування ЗС РФ, проте це гарантує серйозні втрати.

«Броні не вистачає. Але вона тут і не допоможе. Дронами по обидва боки вибивають будь-яку техніку вглиб до 3-5 кілометрів», — сказав офіцер.

При цьому у Генштабі не переконані у реалістичності оптимістичних обіцянок Шойгу.

«Не знаю, що він там пообіцяв президенту. Може, Харків чи якесь інше місто взяти. Зараз це зробити не те що складно — неможливо. Потрібно потроху з’їдати їхню оборону, економлячи людей», — сказав генерал, близький до Валерія Герасимова.

Нещодавно інститут вивчення війни аналізував, що окупанти використовують обмежені можливості української протиповітряної оборони та підвищену напруженість в очікуванні військової допомоги з США.

«Кремлівські рупори хапаються за занепокоєння щодо майбутньої наступальної операції Росії проти міста Харків, щоб провести ймовірну скоординовану інформаційну операцію з метою створити негабаритну паніку серед українців. ISW оцінює, що ймовірність успішного наземного наступу Росії проти Харкова є дуже низькою, якщо Україна швидко отримає відновлення військової допомоги США», — йдеться у звіті аналітиків.

В ISW нагадали, що російське неонаціоналістичне видання «Царьград» поширило заяву, що російська наступальна операція із захоплення міста Харкова неминуча і що ситуація в місті Харкові стане «гіршою, ніж у Бахмуті та Авдіївці».Зокрема, вони пригрозили місту-мільйоннику блокадою, а також відключенням електроенергії, води ти газу.

«Відомий російський мілблогер заявив, що удари Росії 22 квітня по Харкову є ознакою того, що українські цивільні особи повинні залишити Харків, «поки вони ще можуть», і що цивільним особам немає сенсу ховатися та захищати свої квартири, якщо українські сили «ховаються у підвалі», натякаючи на те, що російські війська можуть навмисно націлюватися на житлову інфраструктуру. Інший російський мілблогер стверджував, що українці повинні залишити Харків, поки їхні «сусіди» не вб’ють їх, ймовірно, маючи на увазі російські сили», — додали аналітики.

Експерти наголошують, що Росія не має стільки сил, щоб захопити Харків, тим більше Харків є сприятливим для оборони, але невигідним для штурмових дій. Він розташований на панівних висотах, де є багато зелених насаджень і лісосмуги. А головне, там є метро.

Функціонування цієї інфраструктури як відповідної можливості укриття для цивільних і військових внаслідок дій російських ВКС. Харків, самі росіяни визнають, що досить серйозне місто в моменті можливих проведень військових операцій. Розрахунок на те, що вдасться його досить легко захопити, абсолютно не підтверджується самими російськими пабліками.