Поки ЗСУ виборюють нашу незалежність та свободу, то сини чиновників ні в чому собі не відмовляють та живуть своє краще життя, однак казка може закінчитись вже скоро, адже згідно з новим мобілізаційним законом військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років повинні звернутися до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) для оновлення своїх даних.

Військовозобов’язані зможуть оновити свої дані як у ТЦК особисто, так і в електронному кабінеті призовника, ті чоловіки, які проігнорують вимоги закону, автоматично вважатимуться ухилянтами. Також суд може накласти штраф у розмірі 25 тисяч гривень. Якщо цю суму не сплатити, то інформація передається до виконавчої служби. Остання вносить людину до реєстру боржників, накладається арешт на майно цієї людини, обмежується її користування банківськими картками.

Цікаво, а як щодо синів чиновників, наприклад, сини Петра Порошенка, які є повнолітніми та військовозобовʼязаними сидять закордоном, чи приїдуть вони оновлювати свої дані? Відповідь тут очевидна.

Нагадаємо, Олексій Порошенко є офіційним власником компанії «Укрпромінвест» та понад два роки з початку повномасштабного вторгнення рф до України перебуває за кордоном. Він ні разу не приїхав до України, щоб підтримати співвітчизників. Він ні разу особисто не передав допомоги Збройним силам України чи особам постраждалим від війни. Він ні разу навіть не записав відео-звернення із висвітленням власної позиції.

Малоймовірно, що він виявить бажання приїхати в Україну для оновлення своїх даних, він просто обере позицію бути ухилянтом і спокійно жити собі закордоном. Батько все вирішить, як в принципі і зазвичай, користуватись посадою у власних цілях — це норма для наших чиновників.

Але як же бути з майном, перший раз оплатить штраф, наступний раз теж, а на третій раз — країна вже конфіскує все, цікаво чи готовий син Порошенка ризикувати? 

Та не лише сини Порошенка переховуються закордоном, які не вдарили палець об палець, щоб хоч якось наблизити перемогу України. Цікаво згадати ще сина мера Львова Андрія Садового, який обіцяв, що його син пройде військову кафедру та стане на захист країни, однак ні сина, ні кафедри досі немає, тому малоймовірно що він прийде до ТЦК оновлювати свої дані. Якщо йому це було непотрібно два роки тому, то зараз тим більше бажання в нього немає, він обере простішу дорогу — буде ухилянтом.

А як щодо синів мера Віталія Кличка, які гуляють на повну в Британії та аж ніяк не переймаються майбутнім своєї Батьківщини, вони просто складуть руки та будуть чекати поки батько за них все вирішить та організує яскраву молодість.

Це насправді дуже цінічно, адже хтось залишає навчання у 18 років та йде виборювати незалежність, а хтось в 30 переховується закордоном та чекає поки «впливовий тато» все вирішить. але законопроєкт один для всіх, тому умови для всіх однакові. Війна не лише для простих українців, війна й для бізнесмені та чиновників, які теж мають робити все, щоб якось наближати нашу країну до перемоги.