Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

На деяких споживачів чекає подорожчання комуналки - до 90%. Нові тарифи планують запровадити для мешканців міста Калуш, що на Івано-Франківщині. Про це йдеться на офіційному сайті постачальника послуг.

У планах підприємства затвердити нові тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення для кількох категорій споживачів.

Як стверджується, на такий непопулярний крок довелося піти через зміну основних складових матеріальних витрат, зокрема збільшенням вартості електроенергії, сировини та матеріалів, а також зростанням вартості орендної плати за землю.

Тарифи на газ. Фото: скрін youtube
Тарифи на газ. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни

Останнім часом у соціальних мережах активно обговорюється інформація про рекордно низький рівень народжуваності в Україні за останні 300 років.

Втім, експерти застерігають, що така статистика може бути некоректною через певні обставини. Проблема полягає в тому, що дані про народжуваність на підконтрольних Україні територіях після 2014 року не можна прямо порівнювати зі статистикою по всій території в межах 1991 року. Адже після окупації Криму та частини Донбасу точна кількість народжень та смертей на цих територіях невідома.

"Тому реально, скільки людей народилося чи померло у межах 1991 року, ми не знаємо", - заявляє заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та проблем якості життя НАНУ Олександр Гладун.

Українці з дітьми. Фото: скрін youtube
Українці з дітьми. Фото: скрін youtube

Отримав контузію і не виконав наказ – 5 років ув'язнення: дочка українського військового тепер зростатиме без батька

На Херсонщині Юрія М., військовослужбовця морської піхоти, посадили на 5 років за відмову наказу свого командира. Все почалося 5 листопада 2023 року, коли його рота мала переправитися через Дніпро та зайняти Кринки. Юрій відмовився це робити і потрапив у жахливу історію.

На суді Юрій М. стверджував, що не міг виконати наказ через проблеми зі здоров'ям. Йому було невдало пройти ВЛК через контузію, яку він отримав під час бойових дій. Але його не пустили, і він не міг служити на повну силу.

До того ж у нього вдома дочка з інвалідністю та літня бабуся, за якими потрібен догляд.

Командування ЗСУ, фото: Facebook
Командування ЗСУ, фото: Facebook

Радіти нема чого: експерти дали невтішний прогноз щодо цін на продукти в Україні

В Україні найближчим часом може прискоритись підвищення цін на продукти харчування. Стало відомо, чому може статися, наскільки сьогодні зросли ціни на деякі продукти та що буде з вартістю їжі у майбутньому.

Експерти стверджують, що на вартість продуктів може вплинути курс долара, який зараз активно зростає, якщо за 1 долар потрібно буде віддати понад 40 гривень. До того ж, продукти можуть подорожчати через несприятливий урожай цього року.

"Якщо минулого року ми зібрали 83 мільйони тонн, то цього року прогнозується зібрати на рівні 75-76 мільйонів тонн максимум. З них зернових - менше 50 мільйонів тонн. І від цього теж залежатимуть ціни. Закладайте приблизно 5-7% зростання ціни на хліб”, – заявив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

У гаманцях вітер гулятиме: експерти прогнозують масштабне зростання тарифів на комуналку

Експерти дають невтішні прогнози – низка комунальних послуг в Україні подорожчає. Зокрема, зміняться ціни на електроенергію, гарячу воду та тепло, а незабаром і на газ. Про це йдеться в консенсус-прогнозі за квітень 2024 року на сайті Мінекономіки.

За прогнозами експертів у 2024 році на українців очікує подорожчання електроенергії на 15%, але вже в 2025 році буде новий удар по гаманцях і тариф піднімуть ще на 15%.

Тарифи на постачання теплової енергії та гарячої також можуть змінитися у 2024 році. Згідно з підрахунками, їх можуть підняти на 10%, а потім ще на 15%, але вже 2025 року.

Чек з супермаркету, фото: Народний Ревізор
Чек з супермаркету, фото: Народний Ревізор