Протягом 2024 року Україна очікує отримання ще однієї ескадрильї американських винищувачів F-16, які прибудуть разом з пілотами та обслуговуючим персоналом.

Голова Пентагону Ллойд Остін оголосив про це на засіданні 21-го засідання у форматі «Рамштайну» 26 квітня. «Цього року в Україну почнуть прибувати більше ескадрильї F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, навченими членами цієї Контактної групи», – сказав він.

Остін підкреслив, що потреби української армії також включають більшу кількість артилерії та бронетехніки.

«Україні також потрібно більше артилерії та бронетехніки, щоб захистити громадян і повернути території. І ми докладемо до цього зусиль», – заявив голова Пентагону.

Отже, Україна отримує додаткову підтримку від США, що є важливим кроком у зміцненні обороноздатності країни в умовах війни та агресії. Це свідчить про готовність та зобов’язання об’єднаних держав підтримувати Україну у зусиллях захисту власної територіальної цілісності та незалежності.

Нагадаємо, що раніше повідомлялось для експлуатації літаків F-16 необхідне спеціальне аеродромне обладнання. Тепер стає зрозуміло, чому була затримка у отриманні цих літаків. Частину обладнання передбачалося отримати, наприклад, за допомогою американської допомоги.

«Насправді зараз ми вже набагато ближче до отримання F-16, ніж будь-коли», – відзначив авіаексперт.

За його словами, відразу відпадають всі питання щодо затримки можливості отримання літаків F-16 з боку України. По-перше, це могло бути пов’язано з відсутністю обладнання, систем подвезення озброєння для літаків, заправників аеродромного питання і тому подібного.