Ситуація на фронті все напруженіша і ЗСУ готують до великої битви з армією РФ. Взяття в котел неминуче для окупантів.

Ситуація в Очеретине стає предметом уваги для військових аналітиків та експертів. Розглядаючи можливі стратегії, дуже важливо усвідомити, що вирішальність українського командування та наявність ресурсів буде визначальними факторами у подальшому розвитку подій, адже виступ, який окупанти зробили на фронті, українські війська можуть перерізати та створити пастку для окупантів.

Наразі, коли окупанти активізували свої дії в Очеретине, питання стосується того, чи мають ЗСУ достатньо людських та матеріальних ресурсів для реалізації стратегії, спрямованої на відсіч агресора та відновлення контролю над ситуацією. Хоча обрізати цей виступ або приглушити його артилерійським вогнем може бути спокусливим рішенням, вирішальне значення має питання про можливості цих дій у конкретних умовах.

Прорив окупантів у Очеретине, можливо, не був випадковим. Його можна розглядати як можливу пастку для армії РФ, що дозволить українським військовим взяти під контроль ситуацію та нанести удар по ворогу. Проте, найважливіше зараз — швидко здійснити висновки з минулих подій та вжити заходів для максимальної ефективності дій у майбутньому.

Про це в коментарі зазначив військовий оглядач Давид Шарп.

Він акцентує, що вже пізно розмірковувати над тим, чи було це помилкою, а важливо зробити термінові висновки. Подібне в майбутньому не має повторюватись, адже буквально на рівному місці стався прорив ворога.

 «Тепер треба вирішувати, що робити з цим проривом, — каже військовий оглядач. — На перший погляд, це спокусливий варіант, щоб обрізати цей виступ або щільно поливати його вогнем артилерії. Проте питання в тому, чи є у ЗСУ людський та технічний ресурс для цього, щоб зробити котел для агресора на цьому напрямку».

Також нагадаємо що раніше повідомлялось що українські військовослужбовці із 47-ї окремої механізованої бригади (ОМБр) ЗСУ продовжують тримати визначені рубежі в районі села Бердичі під Авдіївкою. Підрозділи виконують поставлені завдання вже два місяці, розповіла Фокусу пресофіцер бригади Анастасія Блищик.

Військові 47-ї ОМБр чотири місяці утримували позиції в районі села Степове і не допускали оточення Авдіївки. Тоді ЗС РФ зазнали безпрецедентних втрат у живій силі та техніці. Через деякий час окупанти перегрупувалися і змінили напрямок удару.

«Наразі в публічній площині ми спостерігаємо заяви, що 47-а бригада зайняла позиції в Очеретиному. Інформація недостовірна, адже воїни не покидали свої бойові порядки в районі Бердичів», — вказують військові.

Також, західні ЗМІ раніше писали, що на східних околицях Очеретиного стояла 47-а бригада, яка виконала наказ відійти з населеного пункту, щоб передислокуватися в тил для відпочинку. Підрозділи мала замінити 115-та мотострілецька бригада, але «щось пішло не так», писав журнал Forbes.

Колишній командир 4-ї роти 47-ї бригади сказав виданню, що «окремі підрозділи просто облажалися». За словами комбата, нездатність 115-ї бригади утримати рубіж призвела до заходу російської 30-ї мотострілецької бригади в Очеретине.

А британська газета The Telegraph 24 квітня писала про раптовий прорив ЗС Росії і захоплення приблизно 8 км у селищі Очеретине нібито через помилку в ротації українських сил. Москва змогла захопити Очеретине після відступу 47-ї бригади, зазначало видання.

Передислокацію 47-ї бригади виконали для посилення оборони Авдіївки, а 115-й бригаді наказали замінити 47-ту бригаду на схід від Очеретиного. Коли дивізіон 47-ї бригади відступив, ЗС РФ негайно атакували і захопили позиції українських сил, описували ситуацію британські журналісти.