fbpx

Моя онучка намагається догодити мені у всьому. І вікна помила до Великодня і продукти купує і їсти готує. А все це через мою квартиру в центрі міста. Але ця фальшива дівчина, разом зі своєю мамою, нічого від мене не успадкують. Але я не проти їх допомоги. Просто вони не знають, що я в курсі про їх задум, і будуть, ох я здивовані моїм заповітом!

Моя онучка намагається догодити мені у всьому. І вікна помила до Великодня і продукти купує і їсти готує. А все це через мою квартиру в центрі міста. Але ця фальшива дівчина, разом зі своєю мамою, нічого від мене не успадкують. Але я не проти їх допомоги. Просто вони не знають, що я в курсі про їх задум, і будуть, ох я здивовані моїм заповітом!

Я не втрачаю бадьорості та гострого розуму навіть після сімдесяти років. Тому швидко зрозуміла, до чого веде онука. Вона просто намагається завчасно заволодіти моїм майном.

Я щойно запарила свій улюблений чайок, зручно вмостилася в кріслі та приготувалася дивитися свій улюблений серіал після обіду. Але перш ніж я встигла переключитися на потрібний канал, я почула дзвінок телефону. Це була не приємна мелодія чи пісня, а набридливий “дзень”.

Невістка з онукою нещодавно купили мені мобільний телефон із великими кнопками для людей похилого віку та неприємною мелодією.

“Привіт, бабусю? Бабусю, ти мене чуєш?, – почувся голос із телефону.

“Я чую тебе, дитино. Чому б мені тебе не чути”, – сказала я іронічно, чого, мабуть, не зовсім зрозуміла моя онука Юля, якій двадцять років.

“Я зараз піду в супермаркет і куплю тобі продуктів. Знаєш, свіжий хліб, трохи м’яса на обід, фрукти, овочі, щось солодке до чаю”, – сказала вона солодким голосом.

“У твоєму віці не варто носити з магазинів важкі сумки”, – додала вона.”

“Юлю, я ще в силі сама зайти в магазин, слава Богу”, – спробувала я сказати, але вона проігнорувала мою думку.

“Хочеш, я куплю тобі щось особливе? У тебе ще є твій улюблений чай? Або мені замовити той чізкейк з шоколадом, який ти так любиш? Ми можемо скуштувати його разом увечері”, – зачаровувала мене онучка.

Зізнаюся, важко знайти таку милу дитину, яка в п’ятницю ввечері віддає перевагу бабусі, ніж друзям.

Через деякий час мені зателефонувала моя подруга Катерина, якій 72 роки і запитала, чи не поїду я до них на дачу на вихідних.

“Олю, Василь і Роман також будуть. Знаєш, наша стара бригада. Поговоримо, згадаємо молодість та відкриємо домашню наливку Романа. Пам’ятаєш, яка вона хороша?”

“Звичайно, я пам’ятаю. Я хотіла би з вами зустрітися, але мене запросили невістка з онукою на обід. Здається, Юля спеціально для мене щось приготує”, – сказала я і уявила, яке здивування, мабуть, з’явилося на обличчі подруги.

“Вони ще не закінчили цей фарс? Коли ти їм скажеш, що про все прекрасно знаєш?”, – запитала вона.

“Не знаю, але не зараз. Поки що я розважаюся, спостерігаючи за її відчайдушними спробами справити на мене враження. Це треба побачити, як вона жеpтвує собою заради коханої бабусі”, – засміялася я…

Я живу в історичному житловому будинку, де квартири досить дорогі. І в цьому суть. Моя невістка Маруся, якій сорок дев’ять років і її дочка Юля, мабуть, вирішили, що мені вже не багато лишилося. Моя простора квартира – ласий шматок.

Будинок знаходиться недалеко від центру міста, але в той же час на тихій вулиці. Все поруч, тому ціни на нерухомість у цьому місці ростуть з року в рік.

У мене три великі кімнати, світла кухня, гарний хол і великий балкон з видом на сусідню площу з фонтаном, деревами та кількома лавками. З роками я справді полюбила свій район і будинок. Тут зроблений ретельний ремонт кілька років тому, включаючи реставрацію фасаду та утеплення будівлі, все це зробило мій будинок дійсно привабливим місцем для життя.

Я ніколи не бачила свою квартиру в контексті вартості. Для мене це просто затишний будинок, пов’язаний з багатьма спогадами. Я була щаслива тут з чоловіком. У цій квартирі ми провели все своє доросле життя. Виховували трьох дітей, організовували сімейні свята, проводили свята. Багато років я знала усіх сусідів, у мене були улюблені друзі, з якими я завжди могла випити кави. У моїх дітей було дуже щасливе дитинство на сусідньому дитячому майданчику…

Зараз мені сімдесят три роки. Мого чоловіка не стало чотири роки тому, і відтоді я самотня. На щастя, маю пристойну пенсію і деякі заощадження. Моє здоров’я ще, дякувати Богу, добре, тому я можу впоратися з усім, що потрібно. У мене є своя улюблена бібліотека, де часто проводять авторські читання та інші заходи для літніх людей. З друзями спілкуюся, тому не скаржуся на нудьгу.

Але моя невістка з дочкою хочуть зробити з мене безпорадну людину. Останнім часом вони дуже цікавляться моїм здоров’ям, водять мене по магазинах, допомагають з прибиранням і запрошують на обід. Я подумала, що це прояв турботи, але випадково почула розмову, яка одразу розвіяла мої сумніви.

“Ти знаєш, скільки коштує бабусина квартира? Вона більше сімдесяти квадратних метрів і в чудовому місці. Цю квартиру можна було б продати за неймовірні гроші…”, – сказала моя невістка.

“За такі гроші ми все життя каталися б, як вареник в сметані”.

“Але, мамо, звідки ти знаєш, що бабуся заповідає квартиру мені? У неї ще четверо онуків”, – сказала Юля. Мені здалося, що внучка дивилася на справу більш багатогранно, ніж її мама.

“Так, але вони далеко. Вони живуть у Німеччині і багаті. На що їм потрібні гроші?”

Моя невістка не хотіла думати про “погане”. “Тобі точно вони не стануть на заваді. Треба трохи постаратися, притертися до бабусі, і квартира буде наша…”, – підсумувала невістка.

Відтоді Юля намагається здійснити план матері. Вона постійно телефонує, питає, що мені привезти, робить покупки. Вона навіть помила всі вікна в моїй квартирі та повісила штори з власної ініціативи. Пам’ятаю, вона раніше говорила, що штори – це не модно, бо зараз у всіх жалюзі, а не якісь ганчірки…

Онучка ще вчиться, але останнім часом у неї начебто менше роботи в університеті, тому що вона проводить зі мною багато часу. Вона часто приходить навіть на вихідних, хоча раніше ніхто не міг підняти її з ліжка в суботу до полудня.

Старається, допомагає, проводить час зі старенькою бабусею. Але вона все це робить навмисно. Вона просто переконана, що я їй за це заповім свою квартиру. Насправді вона така ж, як її мама, яка завжди намагалася розділити нашу родину.

“Оксана в Німеччині живе непогано. Але Дмитро живе скромно, його дружина занедужала і пішла на пенсію. Вони ледве зводять кінці з кінцями і мало можуть допомогти своїм дітям. Зараз один син навчається, другий тільки випускний рік. Вони обоє підзаробляють у якихось піцеріях, щоб хоч трохи полегшити сімейний бюджет”, – сказала я подрузі за кавою.

Хіба я не повинна думати про цих онуків лише тому, що вони живуть далеко і просто не можуть приїхати коли завгодно? Двоє інших онуків завжди пам’ятають мої дні народження та свята. Ще в дитинстві вони часто телефонували мені, щоб поділитися історіями зі школи.

Тоді як Юля, яка живе в тому ж місті, приходила до мене раз на місяць і то з похмурим обличчям. У неї завжди були заняття, крім відвідування бабусі. Я пам’ятаю, як вона сказала ще в школі, що її не цікавлять нудні візити до мене. Її слова мене дуже засмутили.

А тепер вони планують, як отримати спадок собі. Незважаючи на те, що я все ще досить активна, я почуваюся добре і маю плани на майбутнє. На той світ я ще не збираюся, але внучка і невістка вважають мене недієздатною бабусею і тільки й чекають мого відходу на той світ.

Гадаю, мій заповіт їх справді здивує. Зараз я чудово проводжу час. Я спостерігаю, як Юля ігнорує свої улюблені прогулянки з друзями, побачення та вечірки, щоб прибрати чи приготувати щось смачненьке для мене. Цікаво, скільки це триватиме. Я думаю, що її терпіння потроху закінчується…

Текс підготовлено на основі реальної історії спеціально для ibilingua. Фото лише для ілюстрації. Імена змінено. Передрук категорично заборонено! У вас є подібний досвід? Довірте нам свою історію!

You cannot copy content of this page