Стережіться боргів! Деякі українці зіштовхнуться із суттєвим скороченням пенсійних виплат на 20% до 50%. Це може статися, якщо у вас накопичилися заборгованості, і у вас немає достатніх коштів на банківських рахунках або майна для їх погашення.

Міністерство юстиції нагадало про можливість таких стягнень.

Зокрема, якщо ви не можете погасити борги за комунальні послуги і постачальник звернувся до суду, вашу пенсію можна тимчасово урізати для покриття цих боргів.

Пенсіонерка, gorlovka.today
Пенсіонерка, gorlovka.today

Як це може виглядати у цифрах? Ось що передбачено законодавством.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

"У разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим пошкодженням здоров'я або смертю особи, у зв'язку з втратою годувальника, майнової та/або моральної шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, – 50 % із зарплати."

До 50% від розміру пенсії можуть бути утримані для покриття:

  • Аліменти або зміст членів сім'ї.
  • Збитки від розкрадання майна.
  • Відшкодування збитків за каліцтво, пошкодження здоров'я або у зв'язку зі смертю.
  • Повернення переплати заробітної плати.

До 20% можуть бути утримані за іншими видами стягнень.

Пенсіонерка у "Хлібному", фото з Instagram
Пенсіонерка у "Хлібному", фото з Instagram

Ці відрахування розраховуються із суми пенсії, вже з огляду на утримання всіх податків та внесків на соціальне страхування.

Тож будьте уважні до своїх грошових зобов'язань, щоб уникнути неприємних сюрпризів та зберегти свою пенсію у повному обсязі.

Також ми повідомляли про перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати людям похилого віку

Раніше Знай.ua дізнався про те, що ставка більша за пенсію: українським пенсіонерам пропонують роботу і обіцяють добре платити