В останньому пакеті допомоги від США на нашу країну очікував дуже приємний сюрприз, який підтверджує той факт, що F-16 будуть в українському небі дуже скоро. 

Після схвалення Конгресом додаткового фінансування у розмірі майже 61 мільярда доларів, уряд США виділив Україні перший пакет військової допомоги. Серед його складових — категорія «аеродромно-допоміжне обладнання».

Це може свідчити про підготовку українських аеродромів до прийому літаків F-16. Докладніше про це розповів авіаексперт, заступник генерального директора компанії з виробництва радіоелектронної боротьби (РЕБ) Анатолій Храпчинський.

Для експлуатації літаків F-16 необхідне спеціальне аеродромне обладнання. Тепер стає зрозуміло, в чому полягала затримка в отриманні літаків. Частина обладнання мала бути доставлена, наприклад, за допомогою американської допомоги.

«Зараз ми вже набагато ближче до отримання F-16, ніж будь-коли,» — зазначив авіаексперт.

За його словами, усі питання щодо затримки отримання літаків F-16 з боку України тепер відпадають. Перш за все, це може бути пов’язано з відсутністю необхідного обладнання, систем доставки озброєння для літаків, паливозаправників та іншого.

Експлуатація літаків F-16 передбачає використання великого переліку обладнання, на відміну від того, яке маємо в Україні. Адже воно використовувалося для старих радянських літаків.

Також зазначимо, що у рамках нового пакету військової допомоги США Україні вже направляються високоточні бомби для сучасних західних винищувачів F-16, заявив полковник запасу Збройних Сил України, військовий експерт Петро Черник у прямому ефірі телемарафону Єдиної новини, коментуючи оприлюднений список допомоги США на 1 мільярд доларів.

На його думку, це серйозна підготовка до того, що через місяць-півтора в Україні «запрацюють» F-16.