Зустріч між президентом України Володимиром Зеленським та спікером Палати представників США у грудні 2023 року вплинула на рішення Майка Джонсона щодо схвалення військової допомоги. Зеленський пояснив, скільки часу Збройні сили України зможуть протистояти росіянам без підтримки США. Про це повідомило Politico з посиланням на власні анонімні джерела.

Зеленський та Джонсон у грудні 2023 року сиділи в кабінеті спікера Палати представників. Як стверджують джерела Politico, президент України заявив, що «час іде» і дав зрозуміти, скільки Україна зможе протистояти новому тиску російських ракет та безпілотників.

«Березень чи квітень», — сказав Зеленський.

Цей похмурий прогноз вплинув на рішення Джонсона піти проти своїх консервативних колег та прийти на допомогу Україні з пакетом допомоги у розмірі 60 мільярдів доларів.

«Найважливіше те, що це дало Джонсону дедлайн, який речник визначив як свій власний для пакету допомоги Україні. Джонсон уклався у цей термін, маючи в запасі трохи більше тижня», — йдеться у матеріалі.

Саме зустріч із Зеленським, за твердженням джерел Politico, змусила Джонсона, використовуючи свою посаду спікера, сприяти наданню Україні більшої кількості озброєнь.

«Їм потрібні боєприпаси, їм потрібна техніка, щоб вони могли продовжувати воювати», — сказав співрозмовник.

Підготовку законодавства та плану дій було доручено Джошу Ходжесу, раднику Джонсона з питань національної безпеки, який виступав одним із найактивніших прихильників надання допомоги Україні. Він мав дуже великий вплив і на Джонсона.

«Спікер Джонсон міг чути поради від інших у своєму кабінеті, що він не повинен рухатися вперед з наданням допомоги, або обмежитися лише підтримкою Ізраїлю. Але Ходжес стверджував, що США мають можливість протистояти зростаючій осі між Росією, Китаєм та Іраном у спосіб, який був би і негайним, і економічно ефективним», — підсумувало Politico.