Азербайджанський військовий аналітик Агіль Рустамзаде розповів про те, що в 2024 році є побажання, зокрема й політичних еліт, закінчити війну мирним шляхом.

За його словами, за результатами літа, коли повний пакет допомоги має зіграти на полі бою, можливо, тоді буде переговорний процес.

«Я думаю, ось ми говоримо про обрій 2025 року, але я думаю, що потрібно задуматися про початок середини осені», — заявив він.

Рустамзаде також розповів про бойову техніку, яку передали на допомогу:

«Щодо ракет STORM SHADOW і ПЗРК дуже добре себе показали. У більшості випадків ракети розриваються і вражають осколками. У випадку з балістичними ракетами, вони вражають ціль. А у випадку з ПЗРК — він збиває своїм кінетичним ударом. Ось вони дуже сильно допоможуть проти гелікоптерів та російської авіації, яка знову активізувалася», — сказав експерт.

Ставте лайк, пишіть коментарі та підтримайте нас на платформі Моно — посилання в описі та в шапці профілю

Крім того, Рустамзаде розповів про три види озброєння, які істотно посилять Україну і порадив забути про масштабний контрнаступ.

«Зрозуміло, що істотне нарощування наступальних і оборонних можливостей української армії безпосередньо залежить від кількості артилерійських снарядів калібру 155 мм. Але я знаходжу натяки, що в Польщі, в Україні розгортається їхнє виробництво», — заявив Рустамзаде.

Військовий аналітик також відзначив правильний, за його словами, акцент у західній допомозі Україні на передачі ракет і протиракетних комплексів.

«Комплекс Patriot прекрасно себе зарекомендував, ракети до нього і самі комплекси, які вам передадуть, істотно посилять вашу лінію захисту в тилу», — сказав він.

Ще однією важливою лінією допомоги від Заходу Рустамзаде назвав ракети до HIMARS.

«Якщо всі задекларовані пакети допомоги вам дійдуть, особливо снаряди, то до початку осені Україна буде набагато сильнішою. І, залежно від стану російської армії, можливі різні сценарії. … Завдання, які вирішуватиме українська армія, найімовірніше, виходитимуть із цього принципу — куди висунутися і де закріпитися, щоб супротивник максимально втрачав в озброєнні та людській силі, де просунутися і куди завдати ударів, щоб перерізати лінії логістики», — спрогнозував хід бойових дій у наступні кілька місяців військовий аналітик.

Водночас він порадив Україні «забути про широкомасштабний контрнаступ», оскільки нічим хорошим він не закінчився.

Наостанок аналітик розповів, наступні тижні або навіть місяць, до моменту, коли американська зброя нарешті надійде в Україну і опиниться на фронті, на думку азербайджанського військового аналітика Агіля Рустамзаде, дають російській армії шанси досягти деяких оперативних успіхів на полі бою. Але чи буде це масштабним наступом, а також які плани у ворога на травень і червень

Нагадаємо, прес-служба Міністерства оборони США повідомила, що до нового пакета американської допомоги для України на 1 млрд євро увійшли:

Ракети RIM-7 і AIM-9М для ППО;

Зенітні ракети Stinger;

Додаткові боєприпаси для HIMARS;

155-мм артилерійські снаряди, включно з осколково-фугасними і поліпшеними звичайними боєприпасами подвійного призначення;

Бойові машини Bradley і MRAP, а також HMMWV;

Протитанкові комплекси Javelin і AT-4;

Ракети TOW;

Високоточні авіаційні боєприпаси.

Також Україні буде передано: стрілецьку зброю і додаткові патрони до стрілецької зброї, зокрема патрони для боротьби з БПЛА. Також Сили оборони отримають тактичні машини для буксирування і перевезення техніки, обладнання аеродромного забезпечення, протиброньові міни, протипіхотні боєприпаси Claymore, підривні боєприпаси для розчищення перешкод, прилади нічного бачення.