Квартири стануть доступними усім: в Україні планують впровадити новий вид оренди 

Вартість такого житла буде значно нижче ринкової

В Україні представили проєкт доступного житла, йдеться про законопроєкт «Про основні засади житлової політики». В Україні планують визначити новий вид житла - соціального.

Передусім, це розв'язало б проблему нестачі квартир для вимушених переселенців, але за задумом це помешкання для усіх, хто не може оплачувати оренду квартиру за ринковими цінами. 

Попри популярність соціального житла в Європі, в Україні такого поки мінімум. Питання потребує негайного вирішення, адже через війну за оцінками уряду близько 2 млн українців залишилися без даху над головою. Загалом потребує соціальної оренди близько 5 мільйонів вимушених переселенців, які з гарячих прифронтових територій виїхали у тил. Не можуть дозволити собі й оренду навіть ті, хто не залишав своїх міст. 

 Соціальна оренда - це житло яке належить громадам, а люди які не мають високих доходів, або з соціально незахищених категорій орендують його за цінами, подекуди у 10 разів нижче ринкових.  

На сьогодні середня вартість оренди в Україні у віддаленому від центру районі становить 9 тис. грн. А середня зарплата після сплати податків складає 15,2 тис. грн. Тобто оренда з'їдає 69% доходів людини. 

Зрозуміло, що швидко соціальна оренда ситуацію не змінить. На сьогодні вимушені переселенці змінили ситуацію на ринку оренди України, через попит - ціни значно зросли. Соціальне житло знизило б навантаження на ринок не рухомості, і за законом економіки - ринкові ціни на оренду мали б стабілізуватися. 

Де взяти таку кількість соціального житла, поки не дуже зрозуміло, адже 98% усієї житлової нерухомості перебуває у приватній власності. Міста не мають площ, які могли б запропонувати як соціальне житло. Ба більше, ринок оренди переважно в тіні, і люди не поспішають платити податки з таких доходів. Тож привабити їх пільгами чи бонусами здавати квартири як соціальне житло - не можливо.

Щоб задовольнити потребу у соціальному житлі треба роки, адже нинішні темпи зведення будинків треба збільшувати. 

Наразі у Верховній Раді працюють над законопроєктом який дозволить використовувати російські арештовані активи саме для відбудови. Крім того, є й іноземні компанії, які готові інвестувати в будівництво соціального житла, і 8 таки будинків уже зводять у Львові. Тож підготувавши законодавчу базу, навіть для забезпечення потреб тільки внутрішніх переселенців Україна повинна буде шукати гроші. 

Джерело: OBOZ.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень