$39.55 €42.43
menu closed
menu open
weather +16 Київ

Україна не просила Польщу повернути українців, у яких закінчується термін перебування на польській території – посол України

Україна не просила Польщу повернути українців, у яких закінчується термін перебування на польській території – посол України Зварич наголосив, що Україна не може нікого примусити повернути українців
Фото: Vasyl Zvarych / Facebook

Київ не просив Варшаву допомогти у поверненні громадян України призовного віку, у яких закінчується термін дії документів, що дають право перебувати у Польщі. Про це посол України в Польщі Василь Зварич заявив TVN24 в інтерв'ю, яке було опубліковано 27 квітня.

Журналіст телеканала запитав в українського дипломата, чи знадобиться Україні допомога в депортації її громадян, у яких спливає право на проживання в Польщі, і дипломат відповів, що "поки Київ не звертався з таким проханням до польської сторони".

Зварич закликав почекати і висловив сподівання, що "все відбудеться нормально, без паніки".

На репліку про те, що в Німеччині оголошували про можливість залишатися у країні громадянам України призовного віку, навіть якщо вони мають недійсні паспорти, Зварич відповів, що "це суверенне рішення кожної країни, як ставитися до громадян інших країн".

Посол наголосив, що Україна не може нікого примусити. За його словами, для України у цьому питанні головне – ефективність і прозорість нового закону про мобілізацію.

За словами Зварича, українська влада працює над тим, щоб пояснити своїм громадянам ситуацію, а не залякати їх.

За даними посла, у Польщі перебувають "десятки тисяч людей призовного віку".

24 квітня міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна може допомогти Україні повернути військовозобов'язаних додому. Він зазначив, що багато поляків обурені, коли бачать молодих українців "у готелях і кафе", тоді як Польща витрачає багато зусиль, щоб допомогти Україні, яка воює.

26 квітня глава МВС Польщі Марцін Кервінський повідомив, що Польща продовжить захист українських біженців у країні, включно із чоловіками призовного віку, які не мають дійсного паспорта.

Контекст

23 квітня стало відомо, що МЗС тимчасово зупинило всі консульські дії для громадян України призовного віку.

У міністерстві уточнили, що консульські послуги поновлять із 18 травня – з урахуванням вимог нового закону про мобілізацію, який того дня набуде чинності. Документ передбачає, що для доступу до консульських послуг у повному обсязі громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років мають оновити дані військового обліку. Механізм, як це зробити з-за кордону, зараз пропрацьовують держоргани.

Також 23 квітня Кабмін України заборонив пересилати паспорти військовозобов'язаним чоловікам за кордон.

У листопаді 2023 року австрійське видання Exxpress писало з посиланням на дані Євростату, що від початку повномасштабної агресії РФ у Європу виїхало 650 тис. українських чоловіків призовного віку. Водночас не повідомляли, скільки серед них батьків трьох і більше дітей, чи осіб, які мають інвалідність І–ІІ груп, чи людей, які мають інші законні підстави для виїзду в умовах воєнного стану. Також невідомо, яку частку із цієї кількості становлять чоловіки призовного віку, які виїжджали з окупованих територій через країну-агресора РФ.