Партнери, які зобов’язалися передати Україні винищувачі F-16, активно готуються до цього. Роль авіації може значно змінити розвиток подій на полі бою, проте важливо зрозуміти, що успіх залежить не лише від наявності самого літального обладнання.

До цього, звісно, потрібне додаткове озброєння. Про це у співбесіді з одним із каналів Роман Світан, колишній полковник ЗСУ, льотчик-інструктор та військовий експерт, який пояснив, що насправді найважливіше для того, щоб F-16 могли дійсно вплинути на хід війни.

Перед початком зустрічі у форматі «Рамштайн» 26 квітня голова Пентагону Ллойд Остін оголосив, що ескадрильї обіцяних винищувачів F-16 прибудуть в Україну ще цього року разом із пілотами та обслуговуючим персоналом.

Авіація має вирішальне значення для зміни обстановки на фронті.

«Вони справді можуть стати «геймченджером», якщо буде достатня кількість F-16 та ще й цілий комплекс заходів і механізмів, для того, щоб літаки в повному обсязі виконували свої завдання. Треба бригаду – 40 літаків і більше для одного тільки напрямку. Якщо буде менше бригади, то можна хіба галочку поставити, що літаки зайшли», – пояснив Роман Світан.

Саме кількість літаків та розподіл завдань між ними можуть відіграти визначну роль у підвищенні ефективності їхньої роботи. Крім того, важливою буде і модифікація F-16, яка прибуде в Україну, а також обсяги технічної підтримки, що надається цим літакам.

«F-16 може нести близько 120 видів озброєння: ракети «повітря – повітря», «повітря – земля», керовані, планувальні авіабомби – цілий спектр авіаційного озброєння. До цього має бути й постійна передача інформації з супутників або cистем, інтегрованих через Link 16 – система передачі тактичної інформації. Тоді F-16 справді стануть «геймченджером», – наголосив льотчик-інструктор.

Якщо буде відсутнє будь-яке з цього або окремих елементів, то все буде залежати від того, як ефективно використовуватимуться ті засоби, які надійдуть. У такому випадку ми не досягнемо максимального ефекту від F-16.