fbpx

Якби не моя свекруха, Царство їй Небесне, то ноги б моєї біля свекра не було так він мені за все життя допік. Вже його завод по цеглинках розікрали, а він й досі вважає себе директором, а мене – простою робочою, яка за його сина так вдало заміж вискочила.

Якби не свекруха, то не знаю чи й прижилася б я там, бо допікав мені Анатолій Петрович знатно – голосно сміюся, нема зі мною про що поговорити, окрім села, веду себе за столом не так.

– Толику, перестань, – брала його за руку Наталія Іванівна, – вона всього навчиться.

– Ага, навчиться. Не думаю.

Коли ж у нас діти пішли один за другим, то він мені в очі говорив, що вже я собі місце у них добре прилаштувала. Тільки от дали нам квартиру не через його зв’язки, а як багатодітна родина і так ми від них з’їхали.

Наталію Іванівну я кликала мамою, бо було за що – вона не раз мене з дітьми виручала. Коли треба було посидіти, чи лікарняний відкрити, до кращих спеціалістів водила, користалася чоловіковими зв’язками.

Якщо були між нами з Сергієм непорозуміння, то так само їх вміло гасила, там мені щось підкаже, там чоловікові скаже і вже ми й помирилися.

Не стало її раптово, ще зовсім молода була, а от свекор лишився та все ставав нестерпнішим. Ще він думав, що герой, але як зрозумів, що без жіночої руки ніяк, то й вже зробив мені ласку та не бурчав, коли я до нього навідувалася.

Бо до того, то мені з самого порогу казав, що я не дочекаюся його квартири собі.

– Чого прийшла? Думаєш, що квартиру вам залишу? Державі залишу, а не вам!

– Та лишайте кому хочете, – знизувала я плечима і викладала їжу в холодильник, – Ось тут маєте на кілька днів, зараз прання закину та розвішу і приберу трохи.

Він тільки кривився і не їв при мені, казав, що я готувати не вмію. Але потім я сама бачила, що всі каструлі чисті, бо готую я смачно.

Знаєте, я б махнула на нього рукою і когось найняла аби за ним дивився, бо ми вже так собі з чоловіком говорили.

– Хай зрозуміє, як то хтось чужий доглядає, – погодився чоловік.

Ну, я теж пристала і ми найняли жінку, яка до нього ходила з місяць. Я приходила її перевіряти і сама бачила, що дуже вже Анатолій Петрович подався. Але в хаті все чисто, бачу, що й приготовлене є, тобто, жінка свої функції виконує, але й таке йому не годиться.

І тут мені сниться свекруха, така сумна. Питає мене за свекра чи з ним все добре, а далі вже не пам’ятаю я того сну, бо дуже вже мені совісно стало.

Пішла ми до нього на наступний день і так пробули, бо й підстригли його, й покупали, дуже вже він Сергієві втішився та говорив з ним про роботу. Навіть на мене не дуже бурчав, а то було дуже дивно.

Зрозуміло, що йому потрібна постійна турбота, бо мені теж пенсія на носі і я не маю як отак туди-сюди скакати по місту. Вирішили, що заберемо його до нас. Свекор був категоричним, казав, що звик до своєї хати, але Сергій пояснив, що так буде для всіх зручніше і бачитися вони будуть частіше.

– Тату, у нас квартира на першому поверсі – крок і ви вже на вулиці та на лавочці посидите та пройдетеся. А тут хто вас буде за руку з п’ятого поверху зводити і виводити?

І так він якось погодився та живе з нами. Хоч бурчати не перестав, але я бачу, що й з правнучкою може знайти бесіду, до онуків теж має серце, часто з Сергієм в шахи грають і так дні проходить. Мені, звичайно, багато турбот, але розумію, щоб там свекруха була спокійна, вже я якось з усім змирюся. Та й гляди-гляди, й до мене скоро свекор так само говоритиме з інтересом, як і до інших. Крапля камінь точить, як то кажуть?

Історія написана з реальних подій, імена та обставини змінені в інтересах головних героїв.

Фото Ярослава Романюка

Автор Ксеня Ропота

You cannot copy content of this page