Генерал французької армії, завідувач кафедри «Оборонна політика» в Інституті вищих досліджень національної оборони IHEDN Мішель Яковлефф вважає неминучим розпад Російської Федерації. Він зауважує, що цей розпад буде набагато трагічнішим, ніж крах СРСР. І, що найголовніше, війна проти України тільки прискорює цей процес.

Генерал висловив упевненість, що ослаблення центральної влади в РФ запустить відділення цілих регіонів. У цьому, очевидно, зацікавлені регіональні еліти.

«Ми побачимо велику кількість декларацій про незалежність з усіх боків», — розповів французький генерал.

Він звернув увагу на те, що за час правління Путіна в РФ з’явилася велика кількість армій. Поки що вони підпорядковуються центру, однак щойно Кремль впаде, зійдуться один з одним.

«Щодо російської армії. Це фікція… У Росії є три міністерства зі своїми арміями: Міноборони, Міністерство внутрішніх справ  і Федеральна служба безпеки. Це повноцінні армії з танками, вертольотами, літаками, артилерією тощо. А ще там є найманці «Вагнера», кадировці, ПВК «Патріот» та інші… У разі падіння влади в Москві за наявності охочих здобути незалежність, за наявності кордонів, проведених вкрай заплутано, разом із нацменшинами, які розділені цими кордонами… У підсумку ми отримаємо Югославію, помножену на 10. І для мене цей розвиток подій практично неминучий», — розповів Яковлефф.

Він упевнений, що майбутня громадянська війна в Росії буде дуже жорстокою.