Поява американських винищувачів F-16 в українському небі підніме рівень обороноздатності України, але не зможе повністю закрити українське небо. Про це сьогодні, 28 квітня, в ефірі одного з телеканалів розповів президент Української авіаційної асоціації пілотів і власників літаків “АОПА Україна”, український авіатор і волонтер Геннадій Хазан.

“Як правило, літаки F-16 працюють в авіаційному комплексі разом із системами ДРЛВ (дальнього радіолокаційного виявлення). Сам літак, маючи свій локатор, має свої усічені можливості. У повному обсязі літаки типу F-16 та інші системи працюють у той момент, коли присутній у повітрі літак дальньої радіолокаційної розвідки. Саме він вказує винищувачу цілі на відстанях 400-600 км, на які потім і рухається літак для їх ураження. Тому Україні вкрай важливо разом із винищувачами F-16 отримати від союзників ще й системи ДРЛВ”, — зазначив Хазан.

“Тому керівництво нашої країни, якщо ще не зробило цього, має звернутися до союзників по допомогу в наданні нам такого серйозного елемента авіаційної платформи, як літаки дальньої радіолокаційної розвідки”, — додав авіаційний експерт.

Він також розвіяв міф про те, що літаки F-16 зможуть на 100% закрити українське небо.

“Неможливо закрити небо на 100%. Це неможливо зробити з низки технічних та інших причин, зокрема й фінансових. А ось закрити його на 97-98% можливо. Але для цього необхідні не тільки літаки F-16, а й велика кількість комплексів ППО. При цьому вони мають бути ешелоновані. І різного радіуса дії: малого, середнього і великого”, — уточнив авіатор.

За його словами, нині Україна — одна з небагатьох країн, яка розвиває модель різно ешелонованої системи протиповітряної оборони.

“Наприклад, у Росії є досвід запуску великої кількості БпЛА. В України ж навпаки — є практика перехоплення великої кількості безпілотників. І це говорить про те, що вона серйозно розвиває власні системи ППО. Єдине — іноді нам не вистачає деяких інструментів. Але в нас є кваліфіковані офіцери, які вміють і навчилися це робити. І, до речі, союзники дуже сильно зацікавлені в тому, щоб такий досвід теж переймати”, — резюмував Геннадій Хазан.

Варто зазначити, що Українські пілоти винищувачів F-16 продовжують навчання за кордоном. Перша партія літаків очікується на початку літа цього року. Хоча терміни постачання раніше змінювалися, Київ сподівається на позитивні зміни в небі над Україною вже не пізніше осені.

Раніше декілька країн НАТО висловили готовність передати Україні кілька десятків винищувачів за згодою США.

Військова допомога від США рухнула з мертвої точки після піврічної затримки. Американські партнери України обіцяють якнайшвидше затвердити постачання боєприпасів для Збройних Сил. У пакунках військової допомоги також мають бути ракети «повітря-повітря», призначені для встановлення на винищувачі F-16.

Нідерланди пообіцяли надати Україні 42 літаки. Крім того, намір поставити F-16 підтвердила Норвегія.

Данія передає Україні всі свої винищувачі F-16: їх мають надати вже цього літа, заявив посол Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен.

“Літаки для України точно будуть. Це весь наш парк F-16, який зараз виводиться з експлуатації, тому що ми отримуємо нове покоління літаків – F-35. Не варто хвилюватися. F-16 будуть доставлені, як ми й обіцяли”, — сказав Оле Егберг Міккельсен.

Йдеться, принаймні, про 19 літаків.

Прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо заявив, що його країна відіграє важливу роль у коаліції F-16. Він також підкреслив, що літаки будуть використовуватися для відбиття атак в українському небі.

“Постачання систем ППО, в основному, здійснюються країнами на національній основі. Звичайно, ми намагаємося максимально скоординувати це. Що стосується F-16, то бельгійці входять до коаліції щодо F-16. Наші літаки сьогодні використовуються в навчаннях для українських пілотів. Ми є важливим фактором, який гарантує, що і пілоти, і персонал отримують правильну підготовку, а літаки можуть використовуватися в найдієвіший спосіб. Найближчими місяцями мають відбутися перші постачання”, — сказав Де Кроо.