Поїв та спітнів: лікарі пояснили, чому з'являється «м'ясний піт» та чи небезпечно це

Це досить маловивчене поняття

Їжа здатна впливати на потовиділення — вона може спричинити зміну запаху шкіри, а також може підвищувати шкірні виділення.  

Поява поту після їда, особливо після вживання м'яса - природний механізм організму. 

Найчастіше м'ясний піт проявляється як відчуття жару, пітливості, прискореного серцебиття після м'ясної їжі. Хтось може відчувати дискомфорт у животі та нудоту.

Таке явище має кілька причин. Вважається, що організм людини використовує близько 10% своїх щоденних енергетичних витрат на перетравлення та засвоєння їжі, виділяючи як побічний продукт тепло.

Це явище отримало назву термогенезу, індукованого їжею. Фактично йдеться про пришвидшення метаболізму після їди. Це означає, що температура вашого тіла підвищується після того, як ви їсте їжу, оскільки тіло старанно працює над її перетравленням.

Білки, що містяться в м'ясі, - найскладніші молекули, що складаються з різних хімічно пов'язаних елементів. Для перетравлення м'яса треба приблизно в сім разів більше енергії, ніж на перетравлення жирів та вуглеводів. Тож щоб організм не перегрівся перетравлюючи м'яса, він виділяє піт, аби охолодити себе. 

М'ясний піт не потребує лікування, його й не існує в принципі. Але для підтримки здоров'я травної системи варто зменшити розміри м'ясних порцій або розподілити протягом дня. Краще з'їсти ще одну невелику порцію м'яса через 2-3 години, ніж одну за раз. Важливо збалансувати їжу овочами, цілозерновими продуктами, щоб підвищити почуття ситості.

Парадокс, але пісні шматки м'яса дають більше тепла, ніж жирніші, т.к. жирне м'ясо легше перетравлюється.

Найважче організм сприймає комбо - м'ясо та алкоголь, тож їх справді краще не поєднувати. 

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень