Як не зійти з розуму в війну: 9 дієвих лайфхаків

Це методи напрацьовані за понад рік щоденної роботи з вимушеними переселенцями

Стрес викликаний повномасштабним вторгненням відчувають усі. Психологічне здоров'я сьогодні як ніколи раніше потребує уваги. 

Уже понад рік у Рівному діє Центр арттерапії, де працюють здебільшого з вимушеними переселенцями. За цей час сюди за допомогою звернулося понад 2000 осіб, з якими працювали психологи.

 

На основі цього досвіду, викристалізувалися, можна сказати, дуже прості лайфхаки, які допомагають українцями не зійти з розуму, залишатися здоровими, донатити і розвиватися, - говорить психологиня Ксенія Тименюк. 

9 лайфхаків, як не зійти з розуму в війну:


1. Спорт. Щоденна ранкова гімнастика, або прогулянка на свіжому повітрі. Ідеально коли є систематичні інтенсивні навантаження на тренуваннях (напрям та інтенсивність обираєте відповідно власних уподобань та фізичних можливостей).

Це допомагає структурувати думки, розвантажити голову, знімає напругу, позитивно впливає на гормональну систему.

2. Дозовано соціальні мережі та новини. Сучасне інформаційне поле намагається викликати у нас емоції, не важливо позитивні чи негативні. У результаті ми стаємо залежні від телефону, соціальних медіа, і втрачаємо зв’язок з реальністю. Натомість наш мозок не відрізняє реальний світ від віртуального, і коли переглядаємо страшні фото з місць влучань, то наше тіло наче проживає всі ті події.

Це забирає дуже багато нашої життєвої енергії. Тож, краще дозовано сприймати негативну інформацію, а не поринати у телеграм канали і кожні 10 хвилин моніторити новини.

3. Знайдіть час для себе. Ми повинні полюбити та навчитися цінувати своє життя. Еволюцією закладено, що виживає сильніший, спритніший, кмітливіший. Для цього потрібна життєва енергія. ЇЇ ми можемо черпати з подій та ситуацій, де ми емоційно піднесені: гармонія в родині, хобі, догляд за своїм тілом, спорт, книги, зустрічі з друзями, медитації, йога чи будь-що, що вас радує.

4. Якщо вас мучить «ефект самозванця», тоді прийшов час щось робити. Це відчуття у прямому сенсі «пожирає» вашу енергію та силу. Доєднуйтесь до волонтерських рухів, донатьте, допомагайте людям чи тваринам.

Менше думайте, а більше робіть щось хороше для рідних, для цього світу, для нашої країни.

5. Коли тривожність, або негативні емоції переповнюють - вчиться їх, не токсично для інших, проявляти. Дуже добре допомагають впоратися зі стрибками кортизолу, який виділяється під час стресу та тривоги, присідання або швидка ходьба. Також ефективний метод промальовувати свої тривоги, різати, рвати папір на маленькі клаптики або писати щоденник. У цих випадках наш мозок наче вирішує завдання.

6. Не вимагайте від себе більше, ніж можете у цей момент. Уповільнюйтесь. Війна змушує нас жити в постійному стресі і напрузі, це вимагає додаткового резерву від психіки, і дещо знижує наші когнітивні функції. Зараз нам трішки більше часу потрібно для аналізу інформації, реакції і т.д. Тож, коли ми відчуваємо, що емоції беруть верх чи перетворюємось на «білку в колесі», спробуйте уповільнитися.

Дайте собі трішки більше часу для виконання завдань.

7. Самодисципліна. Тільки ми відповідальні за своє тіло. Жоден фахівець не зацікавлений у нашому здоров’ї, як ми самі. Тож, якщо хочемо бути здоровими, нам доведеться дотримуватися гігієни сну, збалансованого харчування, обмежити (не заборона) вживання соленої та солодкої їжі, алкоголю, звісно, особиста гігієна, намагання контролювати свої думки, слова та дії.

8. Позитивне мислення. Це не легко, але вкрай важливо. Саме позитив, оптимізм, доброта, чуйність, гумор завжди допомагав українцям пережити найтемніші часи історії. Ми міцні духом, талановиті й нам все під силу, варто захотіти.

Позитивне мислення, оптимізм дає людині мотивацію рухатися вперед, не зациклюватися на минулому і допомагає впоратися з проблемами.

9. Не бійтеся звертатися до психолога. Якщо відчуваєте себе погано і не можете взяти емоції під контроль - вчасна консультація у фахівця допоможе. Психологи не ставлять діагноз. Звернутися вчасно за консультацією – не ознака, що ми «психи» чи хворі. Це ознака, що ми прагнемо бути в адекваті, здоровими і розвиватися.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень