$39.42 €42.75
menu closed
menu open
weather +21 Київ

Влада Литви підтримала ідею повернення військовозобов'язаних українців

Влада Литви підтримала ідею повернення військовозобов'язаних українців Литва має співпрацювати з Україною в усіх сенсах – Науседа
Фото: ЕРА

Президент Литви Гітанас Науседа погоджується з необхідністю повернення в Україну чоловіків призовного віку, які проживають за кордоном. Він заявив про це 29 квітня в ефірі радіо LRT.

За його словами, українській владі потрібно розробити мобілізаційні плани.

"В України мають бути засоби й інструменти, щоб запросити своїх молодих чоловіків служити своїй батьківщині. Ми маємо співпрацювати з Україною в усіх сенсах", – сказав Науседа.

Прем'єр-міністерка Інгріда Шимоніте також підтримує ідею повернення українських чоловіків і припускає, що Вільнюс зробить "деякі кроки", допомагаючи в цьому Києву.

"Ми, напевно, могли б шукати якісь способи, щоб переконатися, що людина виконала свій мобілізаційний обов'язок або її звільнено від нього, коли ми розглядаємо питання щодо продовження посвідки на проживання", – зазначила прем'єр-міністерка.

25 квітня міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявляв, що в Литві припускають, що допоможуть Україні в поверненні чоловіків призовного віку, але механізми, як саме це робити, поки не готові.

Контекст

У листопаді 2023 року австрійське видання Exxpress писало з посиланням на дані Євростату, що від початку повномасштабної агресії РФ до Європи виїхало 650 тис. українських чоловіків призовного віку. Водночас не повідомляли, скільки серед них батьків трьох і більше дітей чи осіб, які мають інвалідність І–ІІ груп, або людей, у котрих є інші законні підстави для виїзду в умовах воєнного стану. Також невідомо, яку частку із цієї кількості становлять чоловіки призовного віку, котрі виїжджали з окупованих територій через країну-агресора РФ.

23 квітня 2024 року стало відомо, що МЗС тимчасово зупинило всі консульські дії для громадян України призовного віку. У міністерстві уточнили, що консульські послуги відновлять із 18 травня – з урахуванням вимог нового закону про мобілізацію, котрий того дня набуде чинності. Документ передбачає, що для доступу до консульських послуг у повному обсязі громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років мають оновити дані військового обліку. Механізм, як це зробити з-за кордону, зараз опрацьовують держоргани. Також 23 квітня Кабмін України заборонив пересилати паспорти військовозобов'язаним чоловікам за кордон.

Рішення МЗС України тимчасово зупинити надання консульських послуг для громадян – чоловіків віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном, не вплине на статус біженців у Німеччині. Про це сказав офіційний представник міністерства внутрішніх справ ФРН Максиміліан Калль на пресконференції 24 квітня, пише DW.

Про те, що Київ не просив Варшаву допомогти повернути громадян України призовного віку, у котрих закінчується термін дії документів, які дають право перебувати в Польщі, 27 квітня заявив посол України в Польщі Василь Зварич в інтерв'ю TVN24.