Водіям та пасажирам з інвалідністю надаються певні привілеї. Зокрема, спеціальні місця для паркування транспортних засобів. Правилами дорожнього руху визначено, хто має право скористатися цими місцями та які штрафи чекають тих, хто це правило порушує.

Хто має право паркувати своє авто на місцях для водіїв з інвалідністю

Згідно з ПДР, водії з інвалідністю та особи, що перевозять таких пасажирів, мають право безоплатно паркувати свої транспортні засоби на території платних парковок. Для них також передбачені спеціальні місця, які повинні складати щонайменше 10% від загальної кількості парковочних місць. Ці місця обов'язково повинні бути позначені відповідною розміткою або знаками.

Розпізнавальний знак "Водій з інвалідністю" не є обов'язковим на транспортному засобі, але водії повинні мати при собі посвідчення про інвалідність на випадок перевірки поліцією.

Паркування для людей з інвалідністю. Фото з відкритих джерел
Паркування для людей з інвалідністю. Фото з відкритих джерел

Яке покарання чекає порушників

Водіям без інвалідності або особам, які не перевозять людей з інвалідністю, заборонено паркуватися на місцях, призначених для цієї категорії осіб. За порушення цього правила передбачені штрафи:

Популярні новини зараз
Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще
  • Перший випадок порушення може призвести до штрафу від 1020 до 1700 гривень.

  • Повторне порушення того ж самого правила може коштувати від 2000 до 2550 гривень.

Окрім того, неправомірне використання розпізнавальних знаків "Водій з інвалідністю" на своєму авто також тягне за собою штраф у розмірі від 1020 до 2700 гривень.

Тому, обираючи місце для паркування, необхідно завжди дотримуватися правил та пам'ятати про потреби інших учасників дорожнього руху.

Раніше ми повідомляли про Нові вимоги до інструкторів з водіння: що змінилося та як це вплине на майбутніх водіїв

Нагадаємо, Охороняється державою: українців попередили про ризик потрапити до в'язниці через цю квіточку