Створити повноцінну армію, до якої увійдуть добре підготовлені військові, які не задіяні у веденні бойових дій зараз — ось що потрібно Україні для початку великого наступу, повідомив Ігаль Левін.

Також військовий аналітик наголосив, що допомоги від союзників для настання ЗСУ не вистачить: її достатньо лише для активної оборони.

Блогер-аналітик пояснив, яким діям сил оборони на фронті вистачить військової допомоги від Заходу.

«Військові чудово розуміють, які можливості в України були минулого року і які є сьогодні. Сьогодні в масі своїй Україна не проводить активної оборони крім деяких ділянок і це дуже погано, тому що активна оборона для вас важлива. проводити активну оборону, потрібні люди та потрібна техніка. Техніку та зброю вам зараз поставлять: ось якраз вам поставлять на активну оборону, а не для того, щоби провести стратегічний наступ», — розповідає військовий.

Потім Левін назвав умову, необхідну для наступу ЗСУ.

«Як я багато разів говорив, для такого наступу вам потрібні дві армії, тобто потрібно створювати цілі бригади, цілі підрозділи, корпуси окремо не зайняті, які готуватимуться і які ви зможете задіяти в наступі (свіжі абсолютно, з нуля створені, великі, повнокровні). Вам потрібна не бригада в 1 тис. чоловік, а повнокровні бригади в 3-4 тис. осіб, корпуси в десятки тисяч осіб. Тоді ви можете розраховувати на великий наступ. Техніку вам дає Захід, а люди – це вже уряд України має вирішувати”, — наголосив Ігаль Левін.

Тим часом у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW) йдеться, українській бійці стабілізують ситуацію на фронті, а в кінці року почнуть контрнаступ.

ISW послалися на висловлення західного чиновника, який у інтерв’ю для Financial Times заявив, що армія РФ залишається неефективною через застаріле обладнання та погану підготовку солдат.

У звіті також зазначається, що оцінюючи російську військову ефективність лише за абсолютною якістю, ігнорується використання росіянами своїх тимчасових відносних переваг над Україною, щоб створити для Сил оборони дедалі більший стрес.

За словами аналітиків, російські війська обмежені у кількості сучасної та ефективної техніки, яку вони можуть використовувати в Україні, і загальна боєздатність російських військових формувань продовжує знижуватися через їх деградацію.

Натомість, війська агресора частково покладаються на свою кількісну перевагу в техніці й живій силі, щоб чинити постійний і наростаючий тиск на ЗСУ, і водночас приймають втрати, яких не змогла б витримати українська армія.

«Зосередженість Росії на кількості, без урахування якості, підтримує тактичні переваги агресора. Особливо це яскраво проявляється сьогодні, адже затримки в наданні західної допомоги у сфері безпеки, послабили якісні переваги України над російськими військами. Цього літа росіяни будуть використовувати кількість особового складу для досягнення тактичних переваг навіть проти вже достатньо забезпечених ЗСУ», — йдеться у звіті ISW.

Російське військове командування, схоже, вчиться на помилках минулого оперативного планування в Україні, та цілком вірогідно проведе літню наступальну операцію, завданням якої стане розтягнути і придушити ЗСУ на більш широкому фронті на сході країни.

Нагадаємо, раніше начальник ГУР Міноборони України Кирило Буданов в інтерв’ю The Wall Street Journal сказав, що контрнаступ ЗСУ влітку 2023 року не був таким успішним, як очікувалося. Однак Україна зможе знову влаштувати новий контрнаступ 2025 року. За його словами, багато чого залежить від того, чи будуть США готові забезпечити Україну «припасами на весь рік, поки ми готуємося».