Чай з лимоном – улюблений напій для багатьох. Він збагачений антиоксидантними поліфенолами чаю та вітаміном С із лимону, що зміцнює імунітет.

Однак, надмірне вживання цього напою може призвести до побічних ефектів.

Лимон. Фото: скрін youtube
Лимон. Фото: скрін youtube

Ерозія зубів

У людей, які регулярно вживають лимонний чай, можуть спостерігатися ознаки ерозії зубної емалі. Лимон може бути тихим вбивцею для емалі, роблячи зуби чутливими до гострого болю та різких змін температури.

Вживання надлишкової кількості лимона (або цитрусових) може призвести до відчуття поколювання в роті.

Печія

Надмірне вживання лимонного чаю може змінити рівень рН шлунка та кишечника, викликаючи кислотний рефлюкс, коли кислота зі шлунка рухається до стравоходу. Це може спричинити почуття печіння в грудях, а іноді й блювоту.

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів
Показати ще

Печія. Фото Freepik
Печія. Фото Freepik

Зневоднення

У крайніх випадках лимон може працювати як сечогінний засіб. Це означає, що він викликає зневоднення в організмі через часті позиви до сечовипускання. Досить часте вживання лимонного чаю може виявитися небезпечним і спричинити зневоднення організму.

Крім того, чай з лимоном не дуже ефективний у відновленні балансу рідини після зневоднення, спричиненого фізичними навантаженнями.

Виразки на слизовій роті

Вживання надто великої кількості чаю з лимоном може дратувати слизові та потенційно призвести до афти – виразки на слизовій порожнині рота.

Небезпечно для вагітних

Вагітним жінкам не рекомендується вживати чай із лимоном, оскільки він містить кофеїн. Надмірне вживання кофеїну може спровокувати викидень чи інші серйозні побічні ефекти.

Вагітна жінка / фото: Freepik
Вагітна жінка / фото: Freepik

Небезпечно для матерыв, що годують

Жінкам, які годують дітей грудьми, також слід уникати лимонного чаю. Кофеїн із чаю поєднується з грудним молоком, і тому дитина може стати більш примхливою або дратівливою.

Остеопороз

Лимонний чай вимиває велику кількість кальцію з організму через сечу, що може спричинити остеопороз – крихкість кісток.

Проблеми зі шлунком

У деяких людей регулярне вживання чаю з лимоном може спричинити біль у шлунку, діарею, синдром подразненого кишечника і навіть виразку.

У Книзі ліки Аюрведи заборонено змішувати лимон та мед із гарячою водою. Вважається, що ця комбінація змінює природні якості інгредієнтів і може спричинити проблеми із травленням.

Вода з лимоном, кадр з відео
Вода з лимоном, кадр з відео

Всі ці побічні ефекти лимонного чаю серйозні, але не означають, що від нього потрібно повністю відмовитися. Випивайте не більше однієї чашки на день, бажано вранці, коли шлунок порожній.

Якщо ви відчуваєте симптоми, такі як чутливість зубів, біль у животі або нудота, тимчасово відмовтеся від чаю з лимоном і проконсультуйтеся з лікарем.

Нагадаємо, що ви й досі вірите, що каші корисні? 3 види круп, які краще назавжди викинути із кухні.

Раніше ми повідомляли, що проблеми зі шлунком, зайва вага та інші наслідки: кому заборонено їсти молочні каші, особливо на сніданок.