Ситуація на лівому березі Дніпра набирає обертів. Військовий експерт, льотчик-інструктор і полковник ЗСУ в запасі Роман Світан проаналізував просування Збройних сил на Лівобережжі Херсонської області.

Він нагадав про те, що українським захисникам вдалося просунутися на Лівобережжя з населеного пункту Велетенське.

«Це загальний рух до лівого берега з подальшим просуванням. Оптимальний варіант при форсуванні Дніпра — це вихід на Скадовськ», — зазначив експерт.

Він звернув увагу на те, що саме порт цього населеного пункту ворог використовує для логістики окупаційних військ.

За словами полковника ЗСУ в запасі, взяття під контроль Скадовського порту — це оптимальний варіант для розгортання бойових дій лівим берегом.

Якщо Збройні сили України отримають достатню кількість зброї та авіації, початок деокупації Півдня України цілком можливий, додав Світан.

Нагадаємо, що за даними влади, російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області, зокрема пошкоджено 2 багатоповерхівки та 8 приватних будинків.

Були зафіксовані влучання у вищий навчальний заклад, об’єкт критичної інфраструктури, сільгосппідприємство, господарські будівлі, гараж та приватні автомобілі.

За інформацією, противник обстрілював Кізомис, Дніпровське, Янтарне, Михайлівку, Станіслав, Новокаїри, Козацьке, Берислав, Гаврилівку, Берегове, Токарівку, Новоберислав, Костирку, Придніпровське, Велетенське, Антонівку, Інженерне, Садове, Молодіжне.

Також ворог опівдні вдарив ракетою по Херсону, а у неділю на світанку наніс авіаційний удар КАБами по Бериславському і Херсонському районах.

Та все ж армія України не може перекинути бронетехніку на лівобережжя Херсонської області, говорили в обласній військовій адміністрації регіону. Ситуація важка, проте ЗСУ продовжують утримувати плацдарм.

Минулої доби окупанти створили 5 спроб штурму на лівобережжя Херсонщини

Про це він повідомив начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня Дмитро Плетенчук.

«Окупанти 5 разів безуспішно намагалися вибити наших морських піхотинців із плацдармів на лівобережжі Дніпра. По цих позиціях постійно працює ворожа авіація, зокрема Су-25, Мі-8, Мі-24, які закидають цю територію ракетами. Але тим не менш, хлопці тримаються, попри те, що дуже складно. Головною проблемою є навіть не те, що там потрібно тримати позиції, а те, що логістичне забезпечення ускладнене наявністю на шляху логістів саме річки. А йдеться про ротацію, боєприпаси, евакуацію. Тому робимо все, щоб максимально забезпечити їхню роботу на лівобережжі Херсонщини. Всі розуміють наскільки важливий цей плацдарм», — заявив він.

Окупанти використовують лівобережжя, щоб хаотично обстрілювати населені пункти правобережжя, і саме місто Херсон, куди вони б’ють артилерією. Однак, це відбувається не безкарно для них. Росіяни зазнають значних втрат у техніці та особовому складі, зауважив Плетенчук.

«Минулі дві доби окупанти втрачали по 15 і більше зразків артилерійського озброєння. Спостерігається активність дронів на напрямку, їх більше 300, здебільшого це «Ланцети» і fpv-дрони. Ми відбиваємо ці атаки, працюємо по них. Окупанти також втрачають особовий склад. Минулої доби вони зазнали більше 150 втрат, половина з них «двохсоті». Того дня все розпочалася з тих самих бойових дій. Зранку вони теж втратили більше 15 осіб. Росіяни втрачають зразки техніки, озброєння, але залишаються на своїх позиціях», — додав він.