У новому звіті Інституту вивчення війни зазначається, що російські окупаційні війська готуються до нового наступу та розглядають кілька тактичних напрямків під Авдіївкою на Донеччині. Вони наразі мають можливість вибирати, де сконцентрувати свої зусилля.

Американські фахівці підкреслюють, що кілька військових блогерів повідомили про наступальні операції російських військ у районі Кераміка з метою просування в напрямку Архангельського. Проте окупанти також намагаються просунутися на захід з району Очеретине в напрямку Сокола і на південний захід у напрямку Новопроківське-Новоселівка Перша.

В ISW оцінюють, що стабілізація Росією свого виступу на північний захід від Авдіївки поставила російське командування перед важливим вибором: продовжувати просуватися на захід до заявленої оперативної мети в Покровську, або ж спробувати просунутися на північ для проведення можливих додаткових наступальних операцій разом з російськими силами в районі Часового Яру.

«Російські війська мають можливість вибирати серед багатьох тактичних напрямків для майбутніх наступальних операцій під Авдіївкою, але залишається незрозумілим, де вони зосередять свої зусилля найближчим часом», — наголосили аналітики ISW.

Відмітимо, раніше у ЗСУ наголошували, що росіяни намагаються обійти Часів Яр на Донеччині околицями. Зазначається, що окупанти також ведуть активний вогонь з артилерії та мінометів.

Про це повідомив речник Оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Назар Волошин.

За словами Волошина, хоча на околицях були спроби і намагання ворога обійти Часів Яр біля селища Іванівське і Богданівка, в самому місті окупантів немає.

«Ворог має на меті таким чином «взяти в лещата» місто і обійти його по колу. Всі спроби і намагання ворога придушуються нашим підрозділами. Ворог відкидається на попередні позиції, де він намагався проводити штурми», — повідомив Волошин.

Російська армія накриває місто щільним артилерійським та мінометним вогнем, заявив він.

Лише за минулу добу було зафіксовано 170 ворожих мінометних та артилерійських обстрілів на цьому напрямку. Це, у порівнянні з попередньою добою, дещо менше.

Проте, за словами Волошина, ворог не полишає спроб і продовжує штурмувати та здійснювати активний артилерійський та мінометний вплив на місто Часів Яр», — підкреслив Волошин.

Він зазначив, що на східному фронті ситуація загострилась, але контрольована силами оборони. Там ворог намагається захопити стратегічну ініціативу і прорвати лінію оборони.

«Противник, створивши значну перевагу в силах та засобах, атакує на деяких напрямках, має тактичні успіхи. Проте, його спроби на деяких напрямках не вдаються до успіхів», — додав Волошин.

Нагадаємо, у звіті Інституту вивчення війни наголошується, що російські війська намагаються захопити якнайбільше території до прибуття до України військової допомоги від США. Окупанти спробують наступати у напрямку Авдіївки, бо цей район дає більше можливостей для швидшого досягнення тактичних успіхів.

Експерти ISW спостерігають більший тиск російської армії на Часів Яр. Ворожі війська, які перебувають нині на східній околиці Часового Яру, активізували зусилля щодо захоплення міста від березня. Вони справді становлять реальну загрозу захоплення Часового Яру, однак, можливо, не зможуть зробити це швидко.

Як пояснили аналітики, ворожа наступальна операція із захоплення Часового Яру відкриває росіянами найближчі перспективи для суттєвого просування в оперативному плані. Захоплення міста може дозволити окупантам розпочати наступні операції щодо міст, які утворюють значний оборонний пояс України на Донеччині.

В Інституті вважають, що російські загарбники намагатимуться наступати у напрямку Авдіївки, адже цей район надає більше можливостей для швидшого досягнення тактичних успіхів, незважаючи на відносну оперативну несуттєвість цих досягнень.