• Головна
  • "Такого від мобілізації ухилянти не чекали, банківські рахунки таки можуть блокувати": ТЦК, повістки і жорсткі заходи
15:07, 30 квітня

"Такого від мобілізації ухилянти не чекали, банківські рахунки таки можуть блокувати": ТЦК, повістки і жорсткі заходи

"Такого від мобілізації ухилянти не чекали, банківські рахунки таки можуть блокувати": ТЦК, повістки і жорсткі заходи

З 18 травня набуде чинності оновлений закон про мобілізацію. З тієї дати чоловікам дадуть 60 діб для оновлення своїх облікових даних у ТЦК. До ухилянтів, які цього не зроблять за два місяці, застосують жорсткі правила мобілізації.

Як інформує "Today.ua", як саме діятимуть силовики, розповів адвокат Микола Максимов.

Військовозобов'язані чоловіки матимуть після 18 травня 60 днів, щоб актуалізувати свої військово-облікові дані. Якщо у визначений термін вони цього не зроблять, до них будуть вжиті жорсткі каральні та примусові заходи.

Як вчинять з ухилянтом, який не поновить своїх даних у ТЦК

За зверненням ТЦК, чоловіків, які не оновили своїх даних, оголосять в розшук. Очевидно, що карний розшук ухилянтами не займатиметься. Це доручать патрульним або дільничним поліцейським. А ті, перш за все, перевірять місце прописки чоловіка, який ховається від мобілізації.

"Вони приїдуть туди, де проживає людина. Якщо особи там не буде, інформація повертається до ТЦК. Після цього ТЦК направляє вимогу військовозобов’язаному за адресою, яка йому відома", — сказав Микола Максимов.

На виконання вимоги також буде відведений час – 10 днів. Якщо й за ці 10 днів чоловік не з'явиться актуалізувати свої дані, тоді ТЦК звертатиметься до суду. Суд, у свою чергу, може обмежити ухилянту право на керування транспортом, а також накласти на нього штраф, Розмір штрафу – до 25 тисяч гривень.

Як вчинять з ухилянтами від мобілізації, які не оновлять свої облікові дані: послідовність дій ТЦК

Як вчинять з ухилянтами від мобілізації, які не оновлять свої облікові дані: послідовність дій ТЦК

Якщо він цього штрафу не сплатить, то наступним кроком буде занесення його до реєстру боржників. У такому випадку можуть накласти арешт на майно ухилянта та заблокувати його банківську картку.

Крім того, на вулиці, у транспорті чи в будь-якому громадському місці чоловіків зупинятимуть для з'ясування особи та перевірки документів. Якщо з'ясується, що чоловік ухилянт, то його відразу примусово доправлять до ТЦК.

"Якщо ТЦК звертається до поліції з метою доставлення розшукуваної особи до ТЦК, то відбувається адміністративне затримання. До людини можуть бути застосовані заходи примусу, передбачені кодексом про адміністративні правопорушення", — роз'яснив адвокат.

Він також зауважив, що навряд чи ТЦК будуть масово застосовувати усю цю послідовність дій. Адже такий обсяг роботи буде правоохоронцям не під силу. Отож, скоріше за все, ухилянтів відразу оголошуватимуть у розшук. Відповідно до попередніх підрахунків, в результаті можуть опинитися в розшуку близько 2 мільйонів чоловіків.

"2 мільйони осіб можуть потенційно потрапити в розшук, якщо не оновлять дані. На законних підставах можна буде затримувати на вулиці", — уточнив правознавець.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Мобілізація #повістки #війна
ТОП новини
"Потужна гроза насувається на ці області, такого не чекали навіть синоптики": куди суне мороз у -10 градусів, снігопад і дощ?
По сусідству з Тернопільщиною лікарі поставили на ноги 12-річного хлопчика, який не міг ходити
"Шалене кохання і багатство": ці знаки Зодіаку зустрінуть другу половинку вже влітку 2024 року
"Тотальне скасування відстрочок вже через тиждень, чоловіки масово шукають себе у списку бронювання": ТЦК і мобілізація
Оголошення
live comments feed...