Главу Кремля розпочати повномасштабний наступ надоумив Сі Цзіньпін, заявив Андрій Піонтковський. Соціолог пояснив, що глава КНР хотів підірвати авторитет США, а згодом без проблем захопити Тайвань. Однак все пішло не за планом і тепер Китай зазіхає на саму РФ

Політолог нагадав важливі історичні події до початку нападу Росії на Україну: «Розумієте, він що зробив? війні з Україною. Ви пам’ятаєте, в якій ейфорії Путін приїхав у Москву звідти 5 лютого, як він нам погрожував? серйозну агресію проксі Ірану проти Ізраїлю. Після цього Андрій Піонтковський озвучив мету глави КНР, заради якої він готовий був розпалити війни: «Сі Цзіньпін сподівався на те, що Путін переможе Україну, або Іран зі своїми терористами Ізраїль, і це буде жахливим приниженням для США».

Проте в результаті план Сі Цзіньпіна провалився, оскільки війна триває вже третій рік, а не так як говорилось спочатку. Не має ніякої України за три дні і захопленого Києва, так само як і реалізовано плану глави Китаю. Тож тепер Китаю довелося повністю перебудовувати дипломатію. І як показують останні події, він починається задивлятися на сторону Заходу.

Зокрема, вже США вступили в гру і намагаються переконати Китай остаточно не підтримувати Росію. Паралельно з дипломатією влада Китаю починає розгортати свої військові сили поблизу кордону з Росією і експерти вже місяцями трублять, що, ймовірно, він планує «відгребти» території після розвалу РФ.

«Китайці досить-таки впевнено розгортають свої військові сили якраз на кордоні з Росією. Чому? Тому що вони прогнозують (у них кроки тисячолітні) в певний час розвал Російської імперії. Вони не будуть нападати на РФ, поки вона буде в тому вигляді, в якому є зараз. А як тільки почне Росія розвалюватися, що зроблять китайці? Одразу побіжать, скільки буде сил, і будуть бігти на північ, до Білого моря, відновлювати свої історичні китайські землі», — розповів напередодні Роман Світан.